Friday, August 4, 2017

the unpleasant design

Andrée Navarro: Suisse - des poubelles sonores et gloutonnes à Lausanne,
TechRedac, 06.05.2014
A poc a poc, les ciutats veuen aparèixer uns objectes de mobiliari urbà amb un design destinat a impedir que els seus habitants ocupin els espais públics altrament que seguint el diktat de les seves elits intel·lectuals.

Hi ha qui ho justifica de manera explícita dient que és un mitjà no compulsiu de fer front a les incivilitats i de protegir el mobiliari urbà de la ciutat. Hi ha qui no dirà que serveix a construir una imatge de la ciutat que les seves elits intel·lectuals volen mostrar a les elits intel·lectuals d'altres ciutats.

Papereres que, amb l'excusa d'estar dissenyades per amortir l'expansió d'un explosiu, no permeten que ningú pugui regirar el seu contingut, a menys de tenir la clau adequada. Superfícies que no permeten que ningú pugui patinar al seu damunt sense acabar a l'hospital. Bancs que no permeten que ningú pugui estirar-se a fer una migdiada o passar la nit, de vegades ni tan sols seure. Fanals dissenyats perquè no es pugui enganxar un cartell. Botons amb efecte placebo als semàfors per fer creure als vianants que la seva demanda està sent atesa ...



Be Amazed: 10 Ways Governments Control Your Behavior With Genius Designs,
Youtube, 24.01.2017

No comments: