Thursday, September 20, 2018

dematerialization - search engines

Fa temps que tenim a la nostra disposició unes eines molt potents per a la recerca bibliogràfica. Ara podem agafar el codi de barres ISBN o els QR codes d'un llibre i escanejar-lo amb el nostre smartphone per obtenir ràpidament la seva fitxa. Sense ser exhaustiu et passo algunes de les aplicacions que utilitzo per obtenir informació a partir del codi de barres d'un llibre:
  • QR Code Reader, un cop llegeix el QR code, llença una recerca a Google (exemple).
  • Barcode Scanner, si el codi de barres correspon a un llibre pots demanar-li que el busqui a la base de dades de Google Books (exemple). Com a la fitxa de Google Books pots trobar un QR Code, el pots llegir amb QR Code Reader i veure el resultat.
  • Book Catalogue: una vegada escanejat el codi et presenta una fitxa del llibre (inclou una imatge de la portada!) que pots integrar a una bibliografia temàtica. Fins i tot pots passar per l'escàner tots els llibres que corren per casa teva a fi de construir el teu catàleg que pots exportar a un fitxer Excel o sincronitzar amb el teu catàleg a la xarxa social GoodReads.
  • LibraryThingScanner: et permet veure la fitxa del llibre i també les ressenyes que han deixat els membres de la xarxa social: LibraryThing (català). L'aplicació LibraryThing et permet la gestió del teu catàleg de llibres.
  • Scanner de code-barres pour Amazon: et permet veure la fitxa del llibre a Amazon per passar la seva comanda.
Aquestes eines són molt pràctiques si tens un llibre a la mà. Però si el que vols és trobar un llibre llavors cal utilitzar un enginy de recerca adequat. En principi, trobaràs la majoria dels llibres amb una difusió no minoritària a Google Books. Pel que fa als llibres de ciència i tecnologia o publicacions lligades a la recerca acadèmica, m'agradaria proposar-te la lectura d'un article publicat fa un any a makeuseof.com (1). Et deixo llegir l'article i et passo els enginys de recerca que utilitzo més freqüentment. Deixo la seva descripció a Wikipedia perquè, per a mi, no hi ha cap que sigui millor que l'altre. Tot depèn de què busqui i de com vulgui veure la resposta. Per exemple, et proposo veure quina és la resposta de cadascun d'aquests enginys per "Ramon Margalef".
No passo el temps que segurament hauria de passar actualitzant enllaços, però pots passar-te per la meva pàgina a Evernote o a Pearltrees per veure quins utilitzo actualment.


  1. Saikat Basu: How to Find High-Quality Academic Papers With One Search, makeuseof.com, 20.06.2017

No comments: