Wednesday, September 5, 2018

el mapamundi miente (2/2)

James Talmage and Damon Maneice: thetruesize.com
Fa uns dies, a un article que portava per títol: El mapamundi miente (1/2) (1), vaig intentar demostrar que, lluny de qualsevol tipus de conspiracions, el sistema de projecció que estem acostumats a veure en els mapes mundi té la seva explicació en la seva utilitat per a la navegació. I la seva orientació en l'ús simplificat de la brúixola. En aquell article mencionava l'ús de la brúixola, per no anar més lluny amb instruments com el sextant o el cronòmetre. També vaig preferir no tocar el tema de la representació de les zones horàries i tant d'altres amb els que no et vull avorrir. 

No és cap descoberta que el sistema de projecció creat per Mercator comporta una gran distorsió en favor de la representació de la superfície d'aquells països que estan més allunyats de l'equador respecte a aquells que són més propers. Però, francament, jo no m'atreviria a acusar ni a Mercator ni al sistema capitalista de què les masses continentals emergides siguin més extenses a l'hemisferi nord que no pas a l'hemisferi sud. Altrament, crec que és millor que no afegeixi res sobre com es veu l'Antàrtida a una projecció Mercator ...

Tornant a la distorsió, James Talmage i Damon Maneice la presentaven d'una manera didàctica, interactiva i divertida a thetruesize.com. Sobre un mapa mundi creat amb una projecció Mercator, et mostren com es representaria la superfície de diferents països del món si els desplacéssim de latitud i els donéssim una rotació que ens permetés comparar-los visualment amb altres (2).

El resultat visual és molt interessant. Però resulta que  també és fals. I ho és perquè la terra no és una esfera perfecta, sense cap tipus de relleu. Imagina per un moment que tinguessis dos països de la mateixa superfície que Suïssa: un país amb el relleu dels Països Baixos i un altre amb el relleu de la Suïssa real. Imagina que ambdós països fossin d'argila i que passes pel damunt un corró de cuina fins que ambdós es quedin amb el mateix gruix. Quin dels dos països seria més gran tot i haver-se representat abans amb la mateixa superfície sobre una base bidimensional?

De totes maneres, crec que per acabar amb discussions absurdes sobre quin país és més gran que quin altre pots mirar-te una entrada que vaig publicar amb el nom de: Against Borders (3) i donar-li un cop d'ull al seu vídeo. Res de millor per recordar que el nostre planeta és insignificant a l'escala del sistema solar. Que el nostre sistema solar és insignificant en relació a la galàxia a la qual pertany. I que la nostra galàxia és minúscula comparada amb altres galàxies de l'univers conegut. I això no és el resultat de cap conspiració, com tampoc ho és que la Terra no sigui plana.  


  1. El mapamundi miente (1/2), publicat en aquest bloc el passat 23.08.2018
  2. Si ho prefereixes, pots veure quelcom de molt semblant a un vídeo de RealLifeLore: How the World Map Looks Wildly Different Than You Think, publicat a Youtube el 12.08.2016. També el pots trobar a una entrada publicada el 15.09.2016 en aquest bloc: How to lie with maps
  3. Against Borders, publicat en aquest bloc el passat 30.08.2018

No comments: