Monday, September 9, 2019

argentina - revolución silenciosa de las zonas rurales

La fachada de una pulpería en Mercedes, provincia de Buenos Aires. Leandro Vesco

Fa molts anys que em semblava una imbecil·litat política i territorial la carrera desbocada entre Barcelona i Madrid per veure quina de les dos ciutats arriba a semblar-se abans a Buenos Aires (1).

Viure i veure l'estructura urbana de Suïssa, però també la d'Alemanya o la del nord d'Itàlia, no han fet més que intensificar aquella idea. M'ho confirma encara més una entrevista genial sobre Leandro Vesco (2), de la que et passo traduïts uns paràgrafs.
La província de Buenos Aires, de lluny la més poblada d'Argentina, té una superfície total de 307.571 km², superior a l'extensió territorial d'Itàlia. No obstant això, 94% de les més de 15 milions de persones que l'habiten es concentren en els seus centres urbans, especialment als que envolten la Capital Federal, l'anomenat Gran Buenos Aires, o en altres ciutats importants com La Plata, Bahia Blanca o Mar del Plata, on imponents edificis conviuen amb la platja i el mar.

Però fora de les zones metropolitanes i els conglomerats urbans de Buenos Aires, hi ha centenars de petits pobles rurals que completen la geografia d'aquesta immensa província (...) Moltes d'aquestes poblacions rurals intenten sobreposar-se a l'era privatitzadora i neoliberal de la dècada del 90, i a l'abandonament i/o tancament de les línies de ferrocarril que les comunicaven a altres pobles i ciutats.
I a Catalunya? Tot bé, gràcies! (3)

No comments: