Sunday, September 29, 2019

barcelona i la memòria històrica - nou barris

Relligant Nou Barris, Los Escuelones, Youtube, 11.07.2018

Fa uns dies et parlava d'un exercici exemplar de solidaritat obrera a Roquetes en 1964, amb la construcció d'un clavegueram del qual l'ajuntament s'havia desentès (1). Just per contextualitzar la data, això passava just un any abans que Pasqual Maragall entrés a treballar per Josep Maria de Porcioles a l'Ajuntament de Barcelona. Dinou anys abans que Pasqual Maragall concedís a Porcioles la medalla d'or de la ciutat (2).

El vídeo que avui m'agradaria compartir amb tu ens presenta quines van ser les solucions del franquisme a la manca d’equipaments escolars a Torre Baró. Una solució que va passar per la instal·lació d’un conjunt de dotze tramvies destinats a la ferralla que es van habilitar per donar classes a la canalla del barri.

Aquests barracons s'anomenaven Grupo Escolar San Juan, però van ser batejats pel periodista Josep Maria Huertas Clavería (3) amb el nom de "los Escuelones" Els tramvies-escola van estar en funcionament fins el 1971, quan van ser substituïts per l’Escola Font dels Eucaliptus (4). Ricard Fernández Valentí, un geògraf que escriu a un blog més que recomanable, donava més detalls sobre aquest episodi de la història de la misèria (5). Però l'història continua, car altres barracons escolars segueixen actius a la ciutat encara avui.

Com ja et pots imaginar, la manca d'equipaments escolars a Nou Barris no es reduïa a Torre Baró. I enllà on no arribaven les "solucions escolars" del franquisme, altres es van ocupar d'escolaritzar a la canalla del barri.

Així, el 1962, un grup de persones liderades per Maria Antònia Canals (6), llicenciada en Ciències Exactes a la Universitat de Barcelona i fundadora de l'Associació de Mestres Rosa Sensat (7), va fundar l'escola Ton i Guida (8) a Roquetes. Una escola que va reprendre els mètodes pedagògics de Maria Montessori (9) inculcats per la seva família: on la solidaritat, la integració social i l'intent de millorar l'entorn eren els valors principals de l'escola.

Aquest vídeo i les lectures complementàries que pots trobar a la fi d'aquest article et permetran conèixer la tasca impressionant de Maria Antònia Canals, el seu equip i els veïns del barri.

Relligant Nou Barris: Escola Ton i Guida, Youtube, 11.03.2014

Personalment, sols puc afegir que vaig fer bona part dels meus estudis de primària a un soterrani del Passeig de Verdum que s'anomenava Colegio Academia Fleming. Hi havia un munt de canalla amuntegada, però la seva superfície sembla no donar avui més que per a una botiga d'informàtica (10).


  1. Barcelona i la memòria històrica - Noubarris, publicat en aquest blog el 22.09.2019
  2. Barcelona i la memòria històrica: La Sagrera, publicat en aquest blog el 28.07.2019
  3. Wikipedia: Josep Maria Huertas Clavería
  4. Raúl Soria: Torre Baró, Memorias de mi Barrio, torrebaromemorias.blogspot.com, 13.02.2015
  5. Ricard Fernández Valentí: Los tranvías-escuela o "escuelones" de Torre Baró, en Barcelona, El tranvía 48, 22.02.2009
  6. Wikipedia: Maria Antònia Canals i Tolosa
  7. Wikipedia: Associació de Mestres Rosa Sensat
  8. 50 anys de l’Escola Ton i Guida, BTV, 17.09.2012
  9. Wikipedia: Maria Montessori
  10. L'antic Colegio Academia Fleming: Google Street View

Lectures complementàries:

No comments: