Sunday, February 6, 2022

extract voice and instruments from any song

Source: TV78 - La chaîne des Yvelines - Musique : Aboo lance son studio d'enregistrement, YouTube, 09.07.2015


Les infos de Ballajack (1) és una pàgina web que et recomano molt i molt de visitar. Està plena de consells i de descobertes que sovint ignorem i que, en molts casos, ens poden sorprendre.

A un article que va publicar el juny de l'any passat (2), Ballajack compartia la descoberta de dues aplicacions web gratuïtes que poden ser d'utilitat a tots aquells que no hem utilitzat mai una taula de mescles o un programa de gravació i mescla multipista d'àudio:
  • Acapella Extractor: permet pujar un fitxer mp3 del que l'aplicació eliminarà la música i només deixarà les veus.
  • Vocals Remover: permet pujar un fitxer mp3 del que l'aplicació eliminarà les veus i només deixarà la música.
Els dos serveis estan basats en la biblioteca de codi obert: Spleeter (3), desenvolupada per l'equip de recerca de Deezer (4). El seu funcionament és molt fàcil. Només has d'arrossegar un fitxer mp3 fins a la zona de càrrega, deixar que el fitxer el processi a fi d'extreure la veu o la música i, un cop acaba el procés pots descarregar el fitxer amb el resultat punxant al botó de descàrrega.

A dia d'avui, per utilitzar aquest servei no necessites cap software addicional ni enregistrar-te a cap dels dos serveis: utilitzant-los, acceptes implícitament les seves condicions d'ús. Ambdós són gratuïts, però amb la limitació de no processar més de dos temes per dia: tot i que és possible que superar aquest límit amb una subscripció. També has de tenir compte del límit d'un màxim de 10 minuts i 80 MB per tema.

Aquests límits són necessaris per no saturar el servidor de processament. Així doncs, millor no intentar carregar un tema com Sister Ray, de The Velvet Underground (5), amb més de 17 minuts de brasa. Tampoc crec que cap dels serveis estigui en condicions de digerir Stairway to Heaven, de Led Zeppelin (6).
Segons Ballajack, els resultats són òptims amb música acústica (jazz, clàssica, etc.): òbviament per als cantants que xiulen o que no articulen bé, els resultats obtinguts poden ser molt decebedors. Probablement, Ballajack no ha fet cap prova amb cap tema de música punk.

Jo vaig fer una primera prova amb un tema de Joan Jett and the Blackhearts: I Love Rock N' Roll (1982) (7) i vaig trobar que, com ja m'ho esperava, el resultat era molt més acceptable per la música que per la veu.

I si Ballajack suggereix que amb l'extracció de la música hom pot crear fàcilment pistes de karaoke de qualsevol tema, jo afegiria que també es pot utilitzar com a fons musical per a la realització de vídeos domèstics. Fins i tot, en el cas de Stairway to Heaven, de Led Zeppelin, estic segur que, tallant la llargada del tema amb Audacity i utilitzant la mateixa eina en la postproducció, hom podria obtenir un resultant relaxant (per no dir anestesiant) ideal per escoltar-lo abans d'anar a dormir.

I just per tancar el post d'avui, deixa'm dir-te que pots trobar a la xarxa un munt de serveis com els que hem vist, entre molts altres: Conversion Tool, Vocal Remover and Isolation, Vocali.se..., I que també trobaràs un munt de programes gratuïts per fer-ho. Bona sort!


  1. Les infos de Ballack: Home page, Twitter, LinkedIn, Facebook
  2. Supprimer la musique d’une chanson pour en récupérer les paroles (version a capella) et inversement, Les infos de Ballack, 10.06.2021
  3. GitHub: Deezer / Spleeter
  4. Deezer
  5. The Velvet Underground - Sister Ray [Hi-Res: Stereo/Remaster], YouTube, 09.11.2021
  6. Led Zeppelin - Stairway to Heaven Live, YouTube, 26.01.2018
  7. Joan Jett and the Blackhearts - I Love Rock N' Roll - 1982, YouTube, 16.09.2013
  8. Audacity: Home page

No comments: