Sunday, February 27, 2022

happy birthday, hands

Dropkick Murphys - "H.B.D.M.F." (official video), YouTube, 06.08.2021


Si no em falla la memòria, enguany farà quaranta anys que vaig conèixer en Israel Hands. Bé, com ja et pots imaginar, aquest no és el seu nom, però com és el pseudo que utilitza per aquí, el seguiré anomenant així.

Ens vam conèixer a una de les universitats més prestigioses del Vallès, on alternàvem les lectures de Karl Marx, Arthur N. Strahler, David Harvey, Peter Haggett, Pierre George, Francesco Indovina i tants altres..., amb activitats extra-acadèmiques al voltant d'El Geògraf Solitari, La Mano Negra, La tripulació del Flint o els Kremlins i els concerts d'una banda punk de Kornellà on en Hands era guitarra: Monstruación! (1).

Poc temps després d'acabar la carrera, vam deixar de veure'ns a diari. Més tard, sota el consell d'un psicòleg que va conèixer al bar de la facultat, en Hands va marxar a la Ràpita amb la tia Emma. Tot va començar així:
Poca gent sap que el pare d'en Hands va emigrar als USA i va treballar com a lampista a una cadena de restaurants italians del barri de Queens (New York) . Un dia, després d'un tiroteig al davant del restaurant on treballava, el propietari li va demanar de portar un "paquet" al maleter d'un Lincoln Continental. El propietari i els seus esbirros van apreciar que sempre portés cordes i cordills al damunt per aquests casos i, des de llavors, va ser conegut als cercles de La Cosa com Mr. Rope.
Mentre esperava l'arribada del propietari per tornar-li les claus del Lincoln, va començar a tocar una mena de solo de bateria al damunt de l'alumini de la pica de la cuina del restaurant. Jimi Hendrix que prenia un café, el va escoltar i li va proposar integrar la seva banda. Com el propietari del Lincoln va acabar detingut per l'FBI, Mr. Rope no s'ho va pensar dues vegades, es va comprar una perruca afro i va anar de tournée amb la banda. A un dels concerts, va conèixer a la que seria la seva companya i es van casar a una escapada que van fer a Las Vegas.

Els fills van arribar. També la misteriosa mort de Jimi Hendrix, que va recordar a Mr. Rope coses que ja havia vist al barri de Queens (NY). Un dia, Mr. Rope va trobar a la taula d'un bar de Notting Hill (Londres, UK), un exemplar del Faro de Vigo. Als anuncis va veure que buscaven un faroner per Finisterre. Es va presentar a la convocatòria i va guanyar la plaça. Va ser així que en Hands va passar gran part de la seva infància a la vora del mar, en terres gallegues.

Més tard, els enfrontaments entre els contrabandistes i la Guàrdia Civil a la zona propera del far on vivien, van fer que Mr. Rope decidís tornar a canviar d'aires, Va trobar feina a les cadenes de muntatge de la SEAT. En Hands ho va viure molt malament i es va jurar que, en quan pogués fer-ho, tornaria a viure a prop del mar.
Poc temps després que en Hands retrobés el mar, em vaig casar amb Lluïsa, i en Hands va ser el meu testimoni. No m'ho va perdonar mai i, quan es va casar amb la tia Emma, jo també vaig haver de ser el seu testimoni: decididament, la venjança és un plat que es menja fred. Naturalment, ni ell ni jo vam respectar el que, segons la tradició, s'espera d'un testimoni (2). Car, en cas d'haver-ho fet, hauríem traït les nostres conviccions!

Més tard, vam ser Lluïsa i jo qui vam emigrar a Suïssa. Durant molts anys vam intentar superar la distància escrivint-nos llargues cartes i, com els preus no eren els d'ara, ni encara no s'havia inventat el WhatsApp, amb rares trucades per telèfon. Més tard, va prendre el relleu el correu electrònic. Fins que el 13.10.2008 vam entrar en un contacte totalment delirant gràcies a un blog: El Geògraf Solitari, que en Sinfu va inaugurar amb un article recentment remasteritzat, que incloïa una invitació que encara no hem honorat (3).

Probablement, aquells que no heu fet part de La tripulació del Flint coneixeu en Hands i a la tia Emma d'haver-los vist als vídeos que a TV3 els han dedicat (4).

Avui és el teu aniversari, Hands. I m'he dit que estaria bé passar-lo junts en la distància, escoltant i veient un parell de vídeos d'aquest grup que tant ens agrada.

Va per tu, company. Moltes felicitats i gràcies per la teva gran amistat  !!!

Dropkick Murphys - The Dirty Glass (ft. Liza Graves of Civet) - Live on Lansdowne, YouTube,


This is your time
This is your day
You’ve waited and wondered
You’ve pondered and planned
Where will you stay?
What would they say?
How will you get there?
Where will you go?
What will they give you?
How many friends will show?

So happy birthday
Here’s to ya
Happy birthday everyone
Buy ‘em a beer, give ‘em a cheer
Some love and affection
A gift card, a cake, and a hug

  1. Monstruación!: Kornellà, YouTube, 26.04.2016
  2. Veure El paper i les responsabilitats del testimoni en el casament
  3. Tabernas, El Geograf Solitari, 13.10.2008
  4. Thalassa: Les salines del Delta. TV3 a la carta, 26.02.2010

No comments: