Monday, July 25, 2022

ricard obiols

Affiche, 1936, Obiols, Syndicat unique des transports, Industrie collectivisée


El 25 de juliol de 1936 la Revolució llibertària es posa en marxa a Barcelona (1). El sector del transport és col·lectivitzat pel Sindicat Únic del Transport Marítim, Aeri i Terrestre de la Confederació Nacional del Treball (CNT) (2) (3). Aquesta col·lectivització serà seguida per la d'altres serveis públics, una part del sector de distribució i d'aprovisionaments, i per nombroses indústries, com ara les fàbriques d'automòbils Hispano-Suiza.

El Sindicat del transport (3) va encarregar la realització d'un cartell a un dels més remarcables artistes d'aquella època: Ricard Obiols, afiliat al Sindicat de Belles arts de la CNT. Aquest cartell tindria com a objectiu promoure la tasca revolucionària realitzada pels treballadors del sindicat. El resultat final va ser un cartell que presentava tots els modes de transport autogestionats pels treballadors de la CNT. Gràficament, l'entrellat de trens, metros, autobusos i tramvies..., estava destinat a reforçar la noció de xarxa urbana.

Aquest no és l'únic cartell que hom coneix de Ricard Obiols (4). Tres d'ells es troben a la Biblioteca Nacional (5). També pots trobar alguns cartells d'aquest autor a una pàgina de la Sociedad Benéfica de Historiadores Aficionados y Creadores (6). O reproduccions en venda online que fan al·lusió a originals que es troben a l'Archivo General de la Guerra Civil Española de Salamanca (7).

Hom pot dir que si l'obra de Ricard Obiols és coneguda arreu del món, el seu autor no ha gaudit d'un gran interès al seu país (fica-li el nom que vulguis), per motius que et deixo imaginar. De fet, no trobaràs res sobre la vida i l'obra d'aquest artista ni a Wikipedia ni a l'Enciclopèdia Catalana. L'únic lloc on he trobat alguna cosa sobre ell és a un post publicat en març del 2013 per Santi Barjau: Els "meus" cartellistes (8):
Ricard Obiols és un cartellista enigmàtic. No sabem quan ni on va néixer o va morir. Encara ara, en moltes ocasions, se’l confon amb el pintor noucentista Josep Obiols (9). L’únic que en sabem és el nom, que apareix escrit de manera ben clara en una desena de cartells publicats durant la guerra civil (la majoria per a diversos sectors professionals sindicats en l’òrbita de la CNT, tot i que també n’hi ha alguns per a la UGT). Però al marge d’això, la seva personalitat és desconeguda.

Alguns tractadistes fan afirmacions rotundes sobre la seva activitat però, malauradament, no hem aconseguit confirmar-les. Per exemple, s’esmenta la seva dedicació al dibuix de cartells per a sindicats, “allá por los años 1910 a 1920” (però algú els ha vist?) i la seva feina durant l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929.

Si bé la totalitat dels seus cartells coneguts porten peu d’impremta barceloní, hom diu que durant la guerra treballa alternativament entre Madrid i Barcelona per a la CNT i se’l fa alhora membre del madrileny Sindicato de Profesionales de Bellas Artes (UGT) i col·laborador del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya...

  1. Estel Negre: Anarcoefemèrides del 25 de juliol
  2. José Peirats: La CNT en la revolución Española (Tomo 1), Ruedo Ibérico, 1988. p. 246
  3. A partir de la revolució, conegut com: Sindicato único ramo transporte. Industrias colectivizadas. Servicios públicos urbanos CNT FAI AIT
  4. Les affiches des combattants de la Liberté. Espagne 1936. Ricard Obiols (1894 – 1967)
  5. Biblioteca Digital Hispánica. Biblioteca Nacional de España (BNE) Recerca per "Obiols, Ricard"
  6. Cartelistas republicanos de la Guerra Civil Española: Ricard Obiols. Sociedad Benéfica de Historiadores Aficionados y Creadores
  7. Poster of the anarchist organization CNT-FAI made by Ricard Obiols. Painting. SPAIN. CASTILE AND LEON. Salamanca. Archivo Historico Nacional. by Iberfoto Archivo is available for licensing today, SuperStock
  8. Blog de Santi Barjau: Els "meus" cartellistes, 20.03.2013
  9. Wikipedia: Josep Obiols. Recorda que la referència: Ricard Obiols (1894 – 1967) no és pertinent car, els anys de naixement i de la mort, són en realitat els de Josep Obiols.
  10. Blog de Santi Barjau: Els "meus" cartellistes, 20.03.2013

No comments: