Tuesday, July 5, 2022

suisse: les frontières en mouvement (2/2)

Swisstopo mesure une nouvelle fois notre pays au millimètre près, RTS, 20.06.2022


Suïssa és un petit país amb una preocupació secular pel traçat precís de les seves fronteres. Fruit d'aquesta preocupació, ha desenvolupat una cartografia amb una qualitat reconeguda internacionalment i de la qual els suïssos ens sentim particularment orgullosos. 

Si la passió per la precisió de la cartografia digital de la xarxa i les instal·lacions d'una companyia hidroelèctrica em van portar ja fa més de 30 anys a aquest país, avui m'agradaria parlar-te d'aquells professionals que treballen directament en la cartografia del territori.

Fa cosa d'un parell d'anys, vaig publicar un post on et parlava de les fronteres de Suïssa i del fet que aquestes estiguin delimitades per accidents naturals: rius, llacs, glaceres..., i de com els processos geomorfològics, aguditzats pel canvi climàtic, han modificat el traçat d'aquests elements del seu paisatge i, amb ells, el traçat de les seves fronteres (1). I aprofitava per parlar-te del treball de cartografia de precisió que duen a terme els professionals de l'Office fédéral de topographie (a.k.a Swisstopo) (2).

L'impacte de la geomorfologia sobre els límits de les fronteres (3) es va reconèixer en un tractat signat el 2008 entre Suïssa i Itàlia (4).
A la regió alpina, la frontera nacional està determinada en gran mesura per la conca hidrogràfica, que segueix crestes rocoses i crestes glacials. Les demarcacions són rares i es troben, per exemple, als passos. Ras i curt: als Alps, les fronteres estan determinades per la direcció en què flueix l'aigua. Tanmateix, a causa de l'escalfament global i la fusió del gel i la neu, la línia de la conca pot canviar. I quan aquesta canvia, les fronteres s'han d'adaptar.
Malgrat tot, com pots veure al vídeo amb què he obert el post d'avui, més enllà de les fronteres artificials que creem els homes, és tot un país i la placa sobre la qual aquest es troba que estan en moviment:
Junt amb els països veïns, Suïssa s'està movent de manera horitzontal, lenta però constantment, uns 2,5 centímetres cada any cap al nord-est a la placa europea. Tot i que també es mou verticalment, a una escala mil·limètrica, per exemple, a causa de l'elevació alpina que encara continua i explica la sismicitat d'aquesta regió (5) (6).
En fi, ja has entès que no és solament Suïssa qui s'està desplaçant, i també hauràs deduït que no és l'únic país on es fan aquest tipus de mesures. Només he aprofitat el vídeo de la RTS per compartir amb tu com el canvi climàtic està impactant el traçat de les fronteres als Alps i com es prenen les mesures que ens permeten conèixer la direcció i la magnitud del desplaçament de la placa europea.


  1. Veure Suisse: les frontières en mouvement (1/2), publicat el 06.09.2020
  2. Swisstopo: Home page
  3. Swisstopo: Frontière nationale: Nos frontières changent
  4. Luigi Jorio: Crise climatique: Des frontières mouvantes séparent la Suisse et l’Italie, SwissInfo, 17.05.2020
  5. Swisstopo mesure une nouvelle fois notre pays au millimètre près, RTS, 20.06.2022
  6. Veure Le risque sismique en Suisse, publicat el 13.02.2018

No comments: