Sunday, July 31, 2022

sabine réthoré - la mediterrània

Sabine Rhétoré, Méditerrannée sans frontières (2011) Original amb millor resolució


Sabine Réthoré va nàixer a Sète (França) fa 58 anys, és llicenciada per la Universitat d'Arts Plàstiques d'Aix en Provence (França) i va ensenyar a l'Educació Nacional francesa.

Fa anys que crea mapes a partir d'un atles i sense l'ajuda de cap software. Entre les seves obres més impressionants hi ha un mapa de la Mediterrània amb el que he obert el post d'avui i que pots baixar des d'aquesta adreça. Un mapa que té la particularitat de ser una Licence Art Libre (1), un CopyLeft que et permet copiar-lo, difondre'l o modificar-lo d'acord amb els termes de la llicència.

A la pàgina web dedicada al projecte: Méditerranée Sans Frontières (3), Sabine ens el presenta així:
Presentar el Mediterrani tal com jo el veig. Un lloc de moviment sense fronteres que ens divideixin, sinó amb els milers de carreteres que ens uneixen.
Sobre la reorientació del mapa, un article publicat en febrer del 2020 la presenta així (4):
La producció de mapes orientats a 90° cap a l'oest és una manera de reapropiar-se el Mediterrani (...) una circumval·lació de pobles i d'idees que, amb aquesta representació, entenem millor de manera intuïtiva.

A Occident, hem estat educats per creure que el Nord és superior al Sud; que Europa és el centre del món i que aquest està delimitat pel meridià de Greenwich. Tanmateix, aquesta superioritat Nord-Sud no existeix,
òbviament. En general, la cartografia és un instrument de poder polític.
Seguim a la pàgina del projecte (3):
El projecte vol ser compartit amb tots els habitants de la Mediterrània. No és només un mapa, sinó el mitjà per crear una visió diferent de l'estat de coses per aquells que hi vivim en aquesta regió del món.
I amb la finalitat que tots els pobles que es troben en aquesta regió del món es puguin apropiar d'aquest mapa, l'autora posa a disposició un mapa mut destinat a aquells pobles que utilitzin altres alfabets i llengües que les recollides en l'original (Télécharger la carte muette en Licence Art Libre).

Jean-Luc Melenchon: #RDLS73


  1. Sabine Réthoré: Home page || Twitter || Saatchi Art
  2. Licence Art Libre / Copyleft Attitude [en] [fr] [es] [ca]
  3. Méditerranée Sans Frontières: Home page
  4. Olivier Schlama: Méditerranée: Cette carte met vos certitudes “à l’Ouest”, Dis-Leur!, 21.02.2020

No comments: