Sunday, September 6, 2020

suisse: les frontières en mouvement (1/2)

Passe-moi les jumelles - "Frontières en mouvement" ou la notion de bornes et de limites, Youtube, 31.03.2017

Un altre reportatge d'una emissió de la RTS que adoro: Passe-moi les jumelles. L'episodi que avui m'agradaria compartir amb tu ens presenta tres personatges que han fet de la frontera la seva passió (1).

En primer lloc, Alain. Les fronteres del nostre país estan delimitades per accidents naturals: rius, llacs, glaceres ... Els processos geomorfològics, aguditzats pel canvi climàtic, modifiquen el traçat d'aquests elements del nostre paisatge i, amb ells, el traçat de les nostres fronteres. El treball d'Alain és fer el seguiment d'aquestes modificacions i cartografiar-les amb precisió.
Sobre l'impacte del canvi climàtic en el traçat de la frontera, 20minutes.ch presentava el passat mes de març el cas del refugi Guide del Cervino, que es va construir en 1989 a 3480 metres en territori italià i que actualment es troba en territori suís (2).
En segon lloc, Alexandre, un ciutadà nascut a Ucraïna que es dedica a fotografiar les fites abandonades d'estats o imperis ja desapareguts que van marcar en el seu moment els límits de la frontera de la República de Ginebra.

Finalment, l'episodi ens presenta a François, un runner que en 2016 es va fixar com a objectiu recórrer la frontera del cantó de Fribourg i els seus meravellosos paisatges, donant-li un sentit carregat de filosofia a la seva vida.


  1. Passe-moi les jumelles - "Frontières en mouvement" ou la notion de bornes et de limites, Youtube, 31.03.2017. Une émission de la Radio Télévision Suisse.
  2. La fonte des glaciers a de drôles de répercussions, 20minutes.ch, 13.03.2020

No comments: