Thursday, December 19, 2013

internet, facebook i el consum d'energia

Al darrer numero del magazine Horizons, publicació gratuïta editada pel Fonds National Suisse de la Recherche Scientifique, en Anton Vos destacava que: D'acord amb una estimació de l'EMPA basada en dades del 2009, el consum d'energia elèctrica associat a Internet va arribar  als 4,6 TWh a Suïssa: aproximadament el 7,8% del consum total d'electricitat del país. Una central nuclear com la de Mühleberg no seria doncs suficient per garantir el funcionament de tots els equips de la xarxa del país: ordinadors, routers, servidors, etc. (Anton Vos: Optimiser la consommation et la production d'énergie, Horizons, n°99, décembre 2013).

Donat que una gran part d'aquest consum elèctric es transforma en calor [1] i que les sales dels DataCenters consumeixen enormes quantitats d'energia per la seva climatització, no és estrany que Facebook hagi escollit pel seu primer DataCenter fora dels USA una de les ciutats més fredes de Suecia: Luleå. Afegim que la zona es caracteritza per tenir un clima subàrtic i una temperatura mitjana per sota dels 10°C durant nou mesos l'any (l'escalfor generada pel DataCenter també és utilitzada per la calefacció de la vila), que disposa d'un abundant i modern subministre elèctric a baix cost, basat al 100% en recursos renovables, i una ma d'obra altament qualificada que ha arribat amb un centenar d'altres empreses tecnològiques.

Just per acabar dir que fins i tot Greenpeace ha saludat l'elecció de Facebook. Que du bonheur !

  1. Hi ha una pila d'estudis en curs que estan analitzant el reemplaçament a les xarxes de distribució del corrent altern pel continu, justament per evitar el malbaratament en forma de calor que es produeix en el procés de transformació del corrent a la majoria dels electrodomèstics, particularment als que integren més electrònica.

No comments: