Friday, June 6, 2014

artificial intelligence and smart grid

http://media10.simplex.tv/content/82/245/37337/simvid_1.mp4
punxa l'imatge per veure el vídeo
Alpiq Intec ha comercialitzat un producte molt interessant: GridSense, (vídeo) que integra la racionalització i la planificació del consum d'electricitat, tenint compte de factors ecològics i, alhora, econòmics, a partir d'un sistema d'intel·ligència artificial descentralitzat als edificis.

Aquest producte optimitza la utilització dels equips d'ús intensiu d'energia (calderes, bombes de calor, bateries o estacions de càrrega per a vehicles elèctrics) tenint compte dels paràmetres rellevants que son propis a cada dispositiu. Gràcies als seus algoritmes d'intel·ligència artificial, també aprèn del comportament de les xarxes d'energia i, més important encara, aprèn dels hàbits de vida dels usuaris, creuant aquestes informacions amb d'altres com ara les previsions meteorològiques: optimitzant en continu i de manera autònoma el consum elèctric.

GridSense pot decidir doncs, a cada moment, i de manera autònoma, quina és l'acció adequada per reduir els costos de l'electricitat tot reduint els pics de càrrega i optimitzant la utilització de la infraestructura. Tot plegat de manera autònoma, sense necessitat de rebre les ordres externes d'un regulador, permet que grans quantitats d'energies renovables entrin a la xarxa en el moment adequat i puguin emmagatzemar-se de manera autònoma a cada edifici per la seva utilització optima segons els hàbits de vida dels consumidors.

7 comments:

Israel Hands said...

em pregunto si aquest tipus de producte (potser hi tens quelcom a veure en el desenvolupoament d´aquest projecte?)és aplicable a qualsevol tipus d´edifici o és una eina que s´integra a edificis de nova construcció?
També em pregunto què passaria si aquest producte es comercialitzés a casa nostra: hi estarien d´acord les companyies elèctriques?cal tenir molt present que l´únic al que aspiren és a fer disparar el consum per a facturar més.Vull dir que no sé si els faria massa gràcia que al mercat existís un producte capç de reduir-lo.

Roy Batty said...

Es un producte desenvolupat per una companyia britànica que va comprar Alpiq i que s'integra a tot tipus de construcció.

Pel que fa a la realitat espanyola ... me temo que el dia en que la primera multinacional es desconnecti de la xarxa i produeixi la seva pròpia electricitat hi hauran moltes coses que canviaran. Mentre tant ...

Israel Hands said...

Imagina per un moment que vull adquirir aquest producte i instal.lar-lo a casa,creus que em deixarien,o em multarien directament?

Roy Batty said...

Abans d'entrar en matèria, deixa'm dir-te que tinc un company que viu a França i que a l’entrada de casa te un aparell on pot consultar els preus de l'electricitat per cada hora del dia, per cada dia de la setmana. Amb aquesta informació pot programar a quines hores engega la calefacció (a molts cantons de Suïssa, per exemple, la calefacció elèctrica a la llar està prohibida), a quina hora li surt més a compte fer les rentadores, a quina hora és millor utilitzar el forn elèctric, etc. Si tingués un cotxe hibrid, també podria planificar a quines hores li interessa més carregar les bateries.

Tornant al sistema que't presento en aquesta entrada dir que, basat en el mateix principi, està concebut per edificis on l'escalfador d'aigua (sanitària/calefacció) i altres serveis com la bugaderia son col.lectius. Aixo és normal als països de Centre Europa però, per raons que tots coneixem, segurament no es veurà mai a casa nostra.

En qualsevol cas, la base del sistema son les informacions que el distribuïdor fa passar per la xarxa: com ara el preu actual de l'electricitat i les previsions horàries per la setmana. El que és nou en el sistema que’t presento, es que creua aquestes informacions amb les previsions meteorològiques i també amb les estimacions horàries lligades als teus hàbits de consum rentadores el divendres?, dutxa pel mati o al vespre?, etc. I amb el resultat obtingut adquireix l'electricitat quan te el preu més baix (normalment al migdia, quan les renovables produeixen a fons) i l'emmagatzema en forma d’aigua calenta o en forma d’electricitat en una bateria, alliberant l’aigua calenta o l’electricitat en el moment en que la necessites.

Com la produccio d'energia renovable, els preus de l'electricitat i l'enviament d'informacions a través de la xarxa pel teu distribuïdor no crec que tinguin res a veure amb la situació que t'he descrit, si el teu interès rau en la reducció de la teva factura energètica, et recomanaria partir de la premissa de que "l'energia més barata és aquella que no es consumeix".

En aquest sentit, es tractaria de començar per assegurar-te que totes les bombetes de casa han estat reemplaçades per Leds (n'hi han de molt potents amb molt baix consum) o per bombetes de baix consum. A continuació, es tractaria de fer una balanç del consum dels aparells electrodomèstics que corren per casa casa. Si aquests aparells estan suficientment amortitzats, avaluar l’interès de reemplaçar-los per aparells A++. Finalment, valdria la pena avaluar si et val la pena invertir en l'aïllament tèrmic del teu apartament (hivern/estiu), instal.lant finestres de doble o triple vidre o plaques de suro o llana de vidre a les parets que donen a l’exterior.

Un punt que també seria molt interessant seria poder escalfar de manera autònoma l'aigua que consumeixes (sanitària/calefacció) amb una o dues plaques solars tèrmiques al terrat. El problema es que necessitaries un diposit conseqüent amb el teu consum, i crec recordar que ni teniu sotan i ni el teu terrat està concebut per suportar el seu pes. En un apartament se'm fa molt més complicat que a una unifamiliar.

Israel Hands said...

Doncs gràcies pels consells i farem cas de la teva premisa (be,de fet ja l´intentem fer).Just una qüestió,vaig llegir no sé on que les bombetes de baix consum no ho eren ben be en la realitat.En saps quelcom?Sí que he comprovat,però,que es fonen amb moltíssima facilitat (si més no a casa)i ens toca reemplaçar-les sovint (i,evidentment ,són més cares que les bombetes tradicionals).Així que m´atrau més la idea dels leds.
En quant a l´aïllament tèrmic,ja vam fer el primer pas canviant totes les finestres.Ara be,ja saps que aquí baix s´estila més la persiana que els porticons,i que pel forat sempre corre l´aire.Difícil de solucionar si no et desfàs de la persiana.
En fi,tens raó que a una vivenda unifamiliar aquests canvis són més assequibles que a un pis de bloc.
Això si,prenc nota dels electrodomèstics A++,tot i que esperarem a que els actuals es vagin escatxarrant.

Roy Batty said...

Jo el que't recomanaria és anar buscant per Internet solucions per cada problema.

Un exemple pel que fa a les persianes.

Altrament, pel que fa a les bombetes de baix consum ... Hummm. A casa, com vaig dir-te, tinc Leds. Però les primeres bombetes que va traure Ikea fa anys encara viuen. També a títol d'exemple et proposo fer un tomb per aquesta pàgina o aquesta altra.

I si consideres que t'han pres el pel on has comprat les bombetes fins ara, no dubtis en passar una comanda reduïda a Internet i, si et dona satisfacció, passar-ne una per canviar totes les bombetes.

Jo tinc companys que es compren les rodes del carro, bateries, discs de frens, armaris, TV, barbacoes, ... Si la pàgina on compres et dona l'opció de devolució i et surt més barat, perquè no provar-ho?

Roy Batty said...

Ja hem discutit sobre el tema del que es pot fer en un pis i el que probablement no.
Clar, una altra cosa és si hi ha un acord entre els propietaris per fer quelcom. Si aquesta utopia arribés a posar-se en pràctica un dia al teu edifici, et passo uns quants exemples d'instal·lacions solars del catàleg d'una empresa de Zürich: captors solars per la producció d'aigua calenta (sanitària i calefacció) i sistemes fotovoltaics.

Segur que a Catalunya hi han empreses amb catàlegs més impressionants. Però la idea és justament insistir en que si l'energia solar funciona a un lloc amb tant poc sol com Zürich, és molt difícil de creure que no ho faci a casa nostra.