Monday, June 2, 2014

energies fòssils: crònica d'una mort anunciada?

quan de temps encara?
Abengoa és una empresa espanyola que, més enllà de la construcció d'instal·lacions fotovoltaiques, va canviar el paradigma de les CSP (Concentrated Solar Power) amb l'emmagatzemament de la calor a través de la fusió de la sal, fent que les centrals solars puguin produir electricitat durant el dia i la nit (punxa aquí per més informació): ha exportat aquest know how arreu del món.

Abengoa ha anunciat que, gràcies a la baixada dels costos del capital i a l'increment de l'eficiència de les instal·lacions CSP, la construcció a gran escala d'aquestes podrà competir amb les centrals de gas de cicle combinat, en preus i eficiència, abans del 2020 ... amb la gran diferència que les seves instal·lacions no emetran CO2. En attendant, Abengoa fa dues setmanes que va començar a construir a Cerro Dominador (desert d'Atacama, Xili) una planta de 110MW, que combina la tecnologia CSP de la torre solar amb 18 hores d'emmagatzematge d'energia tèrmica a base de sals foses.
Me permets fer volar la imaginació per un moment? Que passaria si Abengoa, o d'altres empreses, construïssin una xarxa de CSP al desert d'Atacama, si l'electricitat produïda s'utilitzés per la dessalinització de l'aigua del mar de la costa xilena, l'aigua pel regadiu de conreus i la sal per l'emmagatzematge d'energia de les CSP?
No conec quins son els preus sobre els que es basa Abengoa, però estic segur que seguiran amb molta atenció la Sunshot Initiative del departament de l'energia dels USA, que te com objectiu fer baixar els costos de l'energia solar a US$ 6cts/kWh (en euros 4.5cts/kWh). Tot sembla indicar que ja han assolit l'objectiu i ara estan treballant en fer baixar els costos indirectes: la integració a la xarxa, l'emmagatzematge, l'accés al capital, la fabricació local i la formació d'una força de treball ben entrenada.

Pel que fa a l'estudi de l'emmagatzematge és possible que estigui relacionat amb la inversió de 5 bilions de US$ de Tesla per la construcció d'una fàbrica de bateries que puguin ser utilitzades per habitatges i vehicles indistintament (veure Honda Is Designing Houses). I també és possible que aquest estudi expliqui que els xinesos de Wanxiang Group s'hagin decidit competir amb Tesla als Estats Units amb la construcció d'una altra planta gegant.

He deixat per la fi la noticia més important de la sèrie. Suntech Power, el més important productor de plaques solars del món, prediu que el cost de la construcció de plantes d'energia solar fotovoltaica a gran escala podria igualar el cost de la generació per carbó a la Xina l'any 2016 (o com a molt tard el 2017): un canvi que transformaria radicalment el mercat de l'energia a la segona economia més important del món, amb un impacte impressionant pel que fa a la reducció de les emissions de CO2.

6 comments:

Israel Hands said...

Està clar cap a on es dirigeix la producció d´energia quan Abengoa aposta per la solar i l´emmaguetzematge utilitzant....SAL!
Cada cop em sorpren més la quantitat d´aplicacions que té aquest "entranyable" mineral.
Per cert,excel.lent la idea que proposes: es crearia un cicle tancat.

Roy Batty said...

Un cicle tancat ... que podria ser excedentari si la producció vegetal estigués orientada bé a la producció agrícola, bé a la producció d'energia a partir de la seva biomassa. En fi, estic segur que a algú se li acabarà passant pel cap de fer-ho.

Israel Hands said...

Seguríssim que sí...com també és probable que alguna megacompanyia amb altres tipus d´interessos sobre l´obtenció d´energia compri la patent i deixi la idea congelada i ben tancada amb pany i forrellat.

Roy Batty said...

No et diré que no ho hagin intentat, ni que no ho segueixin fent, però hi han altres companyies que estan invertint somes fabuloses i ... fins i tots els bancs ja estan deixant d'invertir enllà on ho feien abans.

Israel Hands said...

Ejem...no crec que et refereixis als banc espanyols,no?,per què em dóna la impressió que aquí encara anem per la construcció de pantans.
I parlar de pantans,creus que Cañete continuarà amb aquest tipus de discurs a Europa o el canviarà per a fer la pilota las seus homòlegs europeus?

Roy Batty said...

No, clar. Me referia a un moviment que comença a observar-se en alguns bancs americans. De totes maneres, el problema és que la corba dels preus fa que la compra/venda de carbó encara segueixi sent un negoci ... tot i les seves perilloses fluctuacions.

Altrament, pel que fa a Espanya, cal tenir en compte que, tot i que el pes de les empreses energètiques a l'IBEX 35 no sigui gaire elevat, sí que ho és el seu pes polític, per raons que tots coneixem.

Pel que fa a Cañete ... francament, no sé què dir-te.