Thursday, June 12, 2014

què amaga la política energètica d'Obama?

El passat 2 de Juny, Barak Obama va anunciar la nova política energètica de la seva administració, basada en la proposició de l'anomenat Clean Power Plan. De manera resumida se'ns ha anunciat que un dels principals objectius d'aquest pla és la reducció en un 40% dels gasos d'efecte hivernacle de les centrals elèctriques existents, en particular les de carbó.

Partint de la hipòtesi que pocs serien els que es llegeixin el contingut de les 645 pàgines d'aquest document, Ben Adler va publicar a Grist un interessant article que't proposo llegir: The nine things you need to know about Obama’s new climate rules. Et passo un extracte del que m'ha semblat més interessant en l'article.
  • El carbó és el combustible fòssil més utilitzat als USA, representa més del 40% de la producció elèctrica i el 74% de les emissions de CO2 del sector elèctric. Amb la política proposada només les plantes de carbó hauran de ser reciclar-se, reduir el seu ús o ser tancades.
  • Si la política proposada és dolenta pel carbó, és bona pel gas natural. Si crea una gran polèmica entre els ecologistes per aquest fet, també ho fa per fomentar de manera especifica l'energia nuclear, juntament amb les energies renovables. De fet, un estat de la Unió podria complir amb els objectius d'aquesta política gràcies a l'augment de la capacitat de generació nuclear.
  • El cas és que l'augment de la producció de gas natural té altres inconvenients. Si la seva combustió no genera tant CO2 i altres contaminants com la combustió de carbó, el problema son les emissions de gas metà que es produeixen sota la forma de pèrdues durant el procés de perforació i el de transport. I cal recordar en aquest sentit que el metà és un gas amb un efecte hivernacle particularment potent, el que el fa tant dolent com el carbó per a l'escalfament global. Si afegim que part d'aquest gas s'obté als USA mitjançant les tècniques de fracturació hidràulica i li afegim el risc de destrucció que pot comportar l'energia nuclear ... els efectes sobre el medi ambient de la política Obama no poden ser considerats com entusiasmants.

No comments: