Monday, June 16, 2014

un inmens oceà amagat al mantell de la Terra?

Terra: estructura del mantell
Els enginys que orbiten al voltant de la Terra ens envien des de fa anys imatges dels seus oceans i ja fa anys que a l'escola ens van explicar com funcionava el cicle de l'aigua al nostre planeta. També que l'aigua de la superfície és el resultat d'un procés de des-gasificació de les roques en fusió durant el procés de formació de la Terra.

El que ara podem afegir a allò que sabíem és que, a l'anomenada zona de transició del mantell terrestre, que es troba entre les capes del mantell superior (upper mantle) 40-400 km sota la superfície de la Terra,  i inferior (lower mantle), entre 40 i  i 660 quilòmetres sota la superfície de la Terra (1), podria haver tanta aigua capturada com la que avui podem trobar a tots els oceans del mon.
Joseph Castro: Found! Hidden Ocean Locked Up Deep in Earth's Mantle, Live Science June 12, 2014

(1) El mantell superior o upper mantle està a una profunditat mitjana de 6 km sota l'escorça oceànica i a una profunditat mitjana de 35,5 km sota l'escorça continental, encara que pot assolir profunditats superiors a 400 km a les zones de subducció. El mantell inferior o lower mantle s'inicia a prop dels 650 km de profunditat i s'estén fins a la discontinuïtat de Gutenberg, situada a 2.700-2.890 km de profunditat. Perquè et facis una idea de les dimensions, pensa que l'altitud de l'orbita de l'estació orbital internacional (ISS) es troba entre 361 km al perigeu i 437 km a l'apogeu.

No comments: