Tuesday, November 18, 2014

the world R&D spending shows China rising

Deia Mark Twain que "existeixen tres tipus de mentides: la mentida, la maleïda mentida i les estadístiques".
En això estava pensant jo mentre llegia un article a la prestigiosa revista Nature: China predicted to outspend the US on science by 2020 que, basant-se en un estudi que l'OCDE publica cada dos anys: OECD Science, Technology and Industry Outlook 2014, deia que el 2012 Xina va invertir el 1,98% del seu PIB en R+D, superant els 28 membres de la UE que, en conjunt, van invertir un 1,96%.

De totes maneres, la noticia sembla ser que Xina superarà els USA en inversió en R&D cap el 2020. Sols que ... a mi me passa el mateix que a l'equip de China Outlook, que practica l'escepticisme com a mètode pel que fa a les publicacions oficials, i prefereix quedar-se amb els fets: Doubts over impact of massive R&D spending.

Així doncs, jo també he decidit quedar-me primer amb un article que Nature va publicar a principis d'enguany: China tops Europe in R&D intensity, que'ns diu que una de les causes de l'avenç xinès respecte l'UE és l'ampliació d'aquesta, que ha fet baixar la mitjana de la investigació, en particular la de les empreses.

Ho confirmen les xifres de l'OCDE, que mostren un marcat contrast entre països com la RFA, amb una inversió en R&D del 2,98% del PIB (lluny davant de Xina!), i els nous membres de la UE, com ara Croàcia, amb el 0,75%. I si ens creiem les dades facilitades pel govern, la inversió a l'estat espanyol en R&D estaria al voltant del 1,3%, més lluny de la RFA que de la Xina. De totes maneres, caldria ser més prudents pel que fa a les projeccions i recordar que l'UE vol tornar a impulsar un 30% la R&D amb Horitzó 2020, el programa de recerca de la UE

Com a conclusió, dir que no pretenc discutir en cap moment el creixement impressionant de la Xina, sinó l'ús l'abús que hom fa de les estadístiques i de les seves projeccions.

No comments: