Sunday, November 2, 2014

la mina de sal de Wieliczka


Agrandir le plan

Fem un tomb per l'impressionant mina de sal de Wieliczka , prop de Cracòvia, Polònia?  Google Street View ens permet passejar-nos per aquesta impressionant mina de sal on destaquen els seus llums d'aranya, fets amb sal, i un munt d'estàtues amb motius religiosos (estem a Polònia!) també fetes amb sal.

Tot i que els 300 km de galeries de la mina van començar a ser explotats des del s XIII, la mina es va convertir en un destí turístic des del s XV. El 1996 es va decidir d'aturar l'explotació car la protecció del patrimoni i el desenvolupament de l'activitat turística havien esdevingut incompatibles amb la seva explotació industrial. 

El primer llibre de visitants es va iniciar el 1775. La mina té un microclima únic: una temperatura constant de 14°C, un aire lliure de contaminació i al·lèrgens, ric en micro-nutrients, amb una temperatura constant, humitat alta, i lliure de radiacions nocives. Malauradament, la humitat també és la causa de que les seves escultures màgiques comencin a dissoldre's lentament.

4 comments:

Israel Hands said...

Quina passada,realment es tracta d´un lloc especial tot i que he de confessar dóna una mica de iuiu.No sé si per les escultures religioses o per l´atmosfera que es respira.
Seguint les passes de Wieliczka,però, trobem altres mines de sal visitables com les de Bex (prop de casa teva) o Cardona (relativament prop de casa meva),això si,deixant la religió de banda.

Roy Batty said...

Home, les de Bex, per haver-les visitat, me sembla que tenen un caràcter més industrial que les de Wieliczka, que no he visitat. I pel que fa a les de Cardona, les vaig visitar fa molts anys, i recordo que no tenien res a veure amb cap de les dos precedents. Francament, posats a visitar, me quedo mil vegades amb les salines del Delta.

Israel Hands said...

Crec que les de Cardona han renovat el circuit visitable,tot i que com be dius,segur que deu quedar lluny de les de Wieliczka.De tota manera és pòssible que comparteixin condicions ambientals.
D´altra banda ja saps que sempre seràs benvingut quan vulguis tornar a visitar les salines del delta.

Roy Batty said...

Ara t'escolto !!!