Thursday, April 6, 2017

online-measurement of frequency: europe and switzerland

Source: Swissgrid. Substation Laufenburg. Construction site within the 220/380-kV-substations
La xarxa elèctrica interconnectada europea s'estén des de Portugal fins Estònia i Turquia (1). S'alimenta principalment amb un corrent altern que té una freqüència d'aproximadament 50,0 Hz. Aquesta freqüència presenta la particularitat de que ha de ser la mateixa a tota la xarxa, amb l'excepció d'oscil·lacions locals a curt termini.

A cada moment, la quantitat d'electricitat que es genera per les centrals de producció ha de ser igual a la quantitat d'electricitat que es consumeix. Si la demanda d'electricitat augmenta més enllà de la potència subministrada pels generadors, llavors el dèficit elèctric entre l'electricitat subministrada i la consumida es corregeix modificant la velocitat dels dels generadors a fi  de reduir l'increment de la freqüència. Diversos mecanismes esglaonats de control proporcionen l'ajust de la sortida dels generadors per recuperar els 50,0 Hz quan es produeix una desviació de la freqüència desitjada.

Aquesta introducció me serveix d'excusa per proposar-te que punxis aquest enllaç: Measurement of the mains frequency on podràs trobar, online i en temps real, quina és la freqüència actual de la xarxa europea interconnectada.

Per tal de representar els canvis de baixa freqüència en detall, la barra de l'escala d'ajust és força gran car, durant el funcionament normal de la xarxa hi ha desviacions regulars fins 0.150 Hz i la potència de regulació primària està totalment utilitzada en una desviació de 0.200 Hz.

Si has trobat interessant la pàgina d'acollida, ara et proposo que'ns passegem per altres pàgines del site. Què tal si comencem per veure les dades històriques de la variació de la freqüència durant els darrers 5 minuts en aquest enllaç: Timeline of the mains frequency?  També he trobat força interessants el contingut d'aquests dos menus: Information i Links.

A Suïssa, també hi ha una pàgina de Swissgrid on hom pot trobar informacions sobre la freqüència. Per  França et proposo donar-li un cop d'ull al France National Grid Status i pel Regne Unit al G.B. National Grid Status. Si vols veure les corbes de producció i de demanda a l'estat espanyol et proposo visitar aquesta pàgina de REE: Demanda y producción en tiempo real.


  1. European Network of Transmission System Operators for Electricity (ensoe)

No comments: