Monday, July 10, 2017

zizek: the most dangerous philosopher in the west?

Claudio Alvarez Teran: Slavoj Zizek Sobre el Consumismo, 22.02.2015, Youtube
.
Carlos Aizpurua: ¿Qué es la ideología?-Slavoj Žižek (Subt. Español), 02.09.2016, Youtube

No sé si mai has escoltat alguna cosa sobre Slavoj Žižek. A les pàgines en anglès de Wikipedia, descriuen aquest polèmic eslovè com un filòsof psicoanalític, crític cultural i marxista hegelià (1). Per la seva banda, fa anys que, en una entrevista a The Times of India, Žižek va descriure com havia evolucionat la consideració que la gent tenia d'ell (2):
Al principi, amb melancolia resignada deien que "aquest individu pot ser interessant i provocatiu però no és perillós". Per a ells, sóc com una mosca que molesta i que provoca, però que no ha de ser presa seriosament. (...) En els últims dos anys, el to ha canviat. En primer lloc, hi va haver acudits sobre els Marx Brothers i ara diuen que sóc el filòsof més perillós d'Occident. Però no m'importa.
Si Slavoj Žižek és un filòsof marxista, se li ha d'agrair que, tot i haver-hi fet part dels seus estudis a Paris, no comparteixi la pedanteria egocèntrica de Jean-Paul Sartre o de Louis Althusser i s'interessés pel corrent psicoanalític de Jacques Lacan (3).

Hom pot pensar d'ell que practica la dialèctica del: 'De què parleu, que m'hi oposo?' i de la provocació per se.  Però si et llegeixes l'article que Decca Aitkenhead va dedicar-li en 2012 a The Guardian (3) veuràs que forma part del seu tarannà:
Slavoj Žižek no coneix el número de la porta del seu apartament a Ljubljana. "No importa", li diu al fotògraf. "Tornat a entrar per la porta principal, i després només pensa en termes de dreta radical; gira d'esquerra a dreta, després, al final, a la dreta de nou." Però quin és el número, en cas que em perdi? "Crec que és 20", Zizek suggereix. "Però, qui sap?"
Hi ha idees que comparteixo amb ell. Per exemple la seva anàlisi de la victòria de Donald Trump a les presidencials americanes (5) i moltes altres que no comparteixo. Això és normal i sa en democràcia, però hi ha molta gent que segueix sense voler entendre-ho.

I tot i que la seva anàlisi sobre el consumisme és molt diferent -en continguts i en to- de la que va presentar José Mujica a la Cumbre de Rio (2012), crec que val la pena veure-la. Et proposo veure el vídeo si encara no ho has fet!


  1. Wikipedia: Slavoj Žižek [en] [fr] [ca] [es]  / canal youtube: The Zizek Times
  2. Shobhan Saxena (2010): First they called me a joker, now I am a dangerous thinker’, The Times of India, 10.01.2010
  3. Wikipedia: Jacques Lacan [fr] [ca]
  4. Decca Aitkenhead (2012): Slavoj Žižek: 'Humanity is OK, but 99% of people are boring idiots'. The Guardian, 10.06.2012.
  5. Veure Dentro de lugar: Zizek 2016 - Por que ha ganado Trump (subtitulos en español), 17.11.2016, Youtube i Una visió personal de les eleccions USA del 2016, 11.11.2016 o  Lletra oberta als simpatitzants de la Fundació, 19.01.2017, en aquest blog
  6. Claudio Alvarez Teran: Slavoj Zizek Sobre el Consumismo, 22.02.2015, Youtube

No comments: