Wednesday, February 21, 2018

le risque sismique en suisse II

Un fort séisme est possible à tout moment en Suisse, La Côte, 07.03.2017

Fa uns dies l'amic Israel Hands va deixar un comentari a un post que vaig publicar: Le risque sismique en suisse, i em demanava si l'edifici on visc està construït en el respecte de les normes antisísmiques. La resposta és que no tinc ni idea. Tot i que sospito que no.

A la pàgina sobre 'Riscos Naturals: Terratrèmols' de la 'Direction générale de l'environnement' del cantó de Vaud, on visc, pots trobar que: "El Departament Cantonal d'Assegurances (ECA) és l'òrgan competent al cantó de Vaud per tenir en compte els riscos sísmics a les normes de construcció. I, com a tal, ha de desenvolupar un procediment integral per aclarir les obligacions dels arquitectes i dels propietaris d'edificis per a les sol·licituds de permisos de construcció" (1) ... El més curiós del cas és que, des de 1989, hi ha una legislació federal sobre les construccions antisísmiques  que no es menciona enlloc. Potser per un problema de competències? Francament, no en sé res.

Si punxes l'enllaç que t'adreça cap a l'ECA (2) et pots quedar amb el sentiment que encara no han fet gran cosa. Per exemple, pots fer un tomb per la cartografia del cantó de Vaud (3) i, al menú de temes, seleccionar el de 'Geologia' i veure que tant les 'zones d'aléa sismique' (4) o 'sols de fondation (selon SIA)' (5) no diuen gran cosa sobre un risc sísmic potencial al cantó de Vaud, on altres riscs naturals mereixen un tractament prioritari (6).

Malgrat tot ... un prospecte de la Societat Suïssa d'Enginyers i Arquitectes (SIA) ja ens parlava en 2014 dels estudis dels enginyers de Vaud al voltant del microzonatge sísmic espectral, que permet determinar respostes específiques en els espectres i la seva utilització en el control o el dimensionament sísmic de les estructures (7). Tot i que a l'ECA no semblen veure útil l'aplicació del resultat d'aquest tipus d'estudis a les zones de baix risc:
Suite à une étude préliminaire visant à cibler les zones devant faire l’objet d’un microzonage sismique spectral, l’Etablissement cantonal d’assurance contre l’incendie et les éléments naturels du canton de Vaud (ECA-VAUD) a mandaté le bureau Résonance Ingénieurs-Conseils SA pour réaliser des études appropriées dans les régions nécessitant de disposer de spectres spécifiques au site. Les spectres ainsi déterminés doivent être utilisés par les ingénieurs en lieu et place des spectres de la norme SIA 261.
La realitat és que aquest tipus d'estudis, i la cartografia dels seus resultats, fa anys que ja estan en marxa. Seria el cas, per exemple, de la ciutat d'Yverdon-les-Bains, ciutat balneari situada en una zona potencialment sísmica, on es van dur a terme aquest tipus d'estudis en 2009, amb l'objectiu d'avaluar els eventuals riscs sísmics en la construcció del nou parc tecnològic Y-Parc (8).

Un any abans, el promotor d'un nou barri a la ciutat de Vevey presentava aquest eslògan per la construcció de nous habitatges que respectarien les normes antisísmiques de la SIA: "Si les Moulins de la Veveyse vivent 100 ans, il y a environ 20% de risque qu’ils subissent un séisme important..." (9).

En fi, tornant a la Confederació, si visites les pàgines de l'Office fédéral de l'environnement (OFEV) sobre la Construction parasismique (10), trobaràs un llenguatge força vehement sobre les obligacions dels constructors, i molt poques lleis i reglaments en relació amb els nous edificis d'habitatges, i gairebé res pel que fa als vells. Hom es queda amb el sentiment de que segueixen de rabiosa actualitat algunes de les afirmacions que contenia el tríptic publicat en 2006 par la Fondation pour la Dynamique des Structures el te Génie Parasismique (11):
  • La Suisse ne dispose de normes de construction parasismique modernes que depuis 1989, tandis que la Californie, le Japon, la Nouvelle-Zélande, etc., en ont depuis de nombreuses décennies.
  • Plus de 90 % des ouvrages suisses présentent une sécurité parasismique inconnue, souvent insuffisante.
  • Les dispositions parasismiques des normes SIA sont souvent ignorées ou respectées seulement partiellement.
  • On ajoute constamment de nouvelles constructions sismiquement vulnérables au bâti qui l’est déjà.
  • Il en résulte que le risque sismique croît de jour en jour en Suisse
Personalment, crec que aniria sent hora de que s'aclarís la validesa a nivell cantonal de les normes federals i, pel que fa a les lleis i reglaments cantonals, l'obligatorietat de la seva execució: naturalment també pels edificis ja construïts. Junt l'aplicació d'aquestes normes, seria interessant veure altres en relació amb el desplegament de l'equipament en energies renovables i l'isolament dels edificis per apropar-los al consum zero.

En definitiva, estic pensant a un paquet de mesures que servissin al llançament d'un gran projecte nacional de construcció que tragui, progressiva i estructuradament, el capital dels bancs i dels circuits d'especulació internacionals de finances, per a destinar-lo a la creació de llocs de treball al país i a vitaminar l'activitat econòmica sobre unes bases sanes de sostenibilitat i de seguretat de la població.


  1. Direction générale de l'environnement (DGE): Tremblement de terre et risque sismique.
  2. ECA: Dangers naturels. 3. Risques sismiques, Etablissement d'assurance contre l'incendie et les éléments naturels du Canton de Vaud)
  3. Canton de Vaud: Guichet cartographique cantonal: Geologie
  4. ASIT-VD.ch: Carte des zones sismiques. Fiche détaillée.
  5. ASIT-VD.ch: Carte des sols de fondation. Fiche détaillée.
  6. Canton de Vaud: Cartographie des dangers naturels-Vade-mecum. Unité des dangers naturels, Direction générale de l’environnement, Mai 2014
  7. SIA: Spectres Spécifiques Issus de Microzonages Sismiques, Pages d’information de la SIA (Société suisse des ingénieurs et des architectes), 28.02.2014.
  8. Yverdon projet pilote de microzonage spectral, La Région Nord-Vaudois, 03.08.2009.
  9. Les Moulins de la Veveyse, un quartier à l'épreuve des tremblements de terre, Le Régional, 14.08.2008. 
  10. Office fédéral de l'environnement (OFEV): Construction parasismique
  11. Fondation pour la Dynamique des Structures el te Génie Parasismique: Construction parasismique en Suisse. Ce qui est essentiel et pourquoi, Office fédéral de l'environnement (OFEV), : DIV-7523-F, 2006

8 comments:

Israel Hands said...

Potser jo tinc una percepció equivocada de com funcionen les coses a Suïssa,però no deixa d´estranyar-me que un tema d´aquest tipus hagi quedat a l´aire,com si s´hagués quedat oblidat al fons d´un calaix.Més quan potser les probabilitats de que es produeixi algún moviment sísmic important,siguin superiors a les de que es produeixi un atac nuclear.Referint-me,es clar,a la normativa sobre construcció de edificis.
No cal dir que em sembla magnífica la idea d´establir un paquet de condicions en la construcció de nous habitatges,que garantís tant la seguretat dels edificis a tots els nivells,com la màxima aproximació al consum zero.I la idea la trobo magnífica no només per a Suïssa,si no també per aquí baix.La llàstima és que hi ha una lleugera diferència en l´economia de tots dos llocs.(https://www.datosmacro.com/paises/comparar/suiza/espana?sc=XE02)

Roy Batty said...

Com estem parlant d'un estat confederal ... jo diria que les coses a Suïssa funcionen de manera molt diferent segons on estiguis! Vull dir que, segons la legislació del cantó del que estiguem parlant, i aquesta condicionada pels riscs naturals propis al cantó, els procediments de construcció d'habitatges seran més o menys complexes. Una altra cosa són els edificis públics (hospitals, escoles, ...) i, dins d'aquests, els de titularitat federal.
També segons quin sigui el cantó, cal esperar un nivell més o menys elevat de rigor administratiu davant dels procediments de construcció. I després està el tema de si les velles construccions, fetes sense cap de les normes actuals, fa que aquestes construccions siguin més perilloses que les noves: jo, per exemple, estic molt lluny de creure-ho, sobretot pel que fa a les construccions en fusta i pedra dels Alps.
No sé, no crec en les veritats absolutes. Tampoc pel que fa a la imminència dels terratrèmols i les previsions de la importància de la seva sismicitat. Però imagino que a tots ens fa il·lusió creure que hem fet el necessari per dominar el medi en què vivim, fins el punt de creure que som capaços de crear una mena d'imatge fixa en un medi que no para de canviar.
Però realitat o il·lusió, crec que val la pena destinar els recursos necessaris augmentar la seguretat dels edificis on vivim i assegurar la seva sostenibilitat energètica.
Sobre les diferències de les nostres economies, jo diria que podrien quedar llargament cobertes per les exigències climàtiques diferents que tenim en ambdós països.
Gràcies pel teu comentari i fins una altra!

Roy Batty said...

Una lectura interessant.
Marina Franco: ¿Qué tan preparado estás ante un posible sismo?, The New York Times (Español), 22.02.2018

Israel Hands said...

A mi em dona la sensació(només és una sensació,doncs no m´he documentat)que el risc sísmic per aquí baix a les Espanyes és prou important com per a tenir-ho en compte.Vaig llegir no sé on que la placa africana continúa empenyent (amb la conseqüent crescuda,també, del Pirineu concretament les zones d´Aneto i Maladeta que són les més recents),cosa que,com saps,augmenta el risc de que es produeixin moviments.Tot és més complexe del que et puc exposar aquí,però a causa més o menys,d´això (sumat a l´existència o no de falles)i per posar un exemple,a Lorca tenen certa experiència tràgica al respecte.
A nivell Europeu existeix una normativa anomenada Eurocódigo 8 que tracta precissament sobre la construcció segura d´edificis a prova de terratrèmols y de reacondicionament dels edificis antics.(t´he de confessar que no l´he llegit).Per a la teva informació,l´any 2016 España encara no l´havia adoptat.
I so bre l´artícle de la Marina Franco...doncs no,personalment no estic preparat.Afortunadamernt només tinc l´experiència de quan funcionava la Plataforma Castor (un altre tema curiós),i un dels moviments que va ser més fortet que els altres (crec que eren 3,6 raus Richter) se´m va fer etern,quan no deuria durar ni un minut.El cert és que et deixa parat només pensant que ja s´acaba...i no ho fa,i que seguir amb els protocols recomanats requereix sang freda.Clar que,potser algú més habituat a trobar-se en situacions com aquesta actuaria d´una altra manera.En fi,amic,si t´ho pots estalviar,millor.

Roy Batty said...

Abans de res m'agradaria felicitar-te pel teu aniversari, Hands.

Seguint amb el tema, he vist que l'IGN publica diversos mapes sobre sismicitat a l'estat espanyol en aquesta pàgina: Mapas de sismicidad y peligrosidad.

Sobre el risc de sismes ... Bé, diguem que el tractament del tema per la premsa pot ser molt diferent. Al 20minutos del 05.09.2016 hom podia llegir que: "España no tiene un extraordinario riesgo sísmico, no hay que alarmar a la población. Pirineos, Andalucía y Murcia son las zonas de mayor riesgo conocido y evaluado"

Potser era una resposta a un article publicat a la seccio de ciència de El Mundo del 26.01.2016, on hom podia llegir que: "España sufre "amnesia sísmica. Científicos denuncian que el riesgo se olvida rápidamente y creen que se puede hacer más para limitar su impacto". Pel que fa al Pirineu, l'article afegia que: "La zona de los Pirineos también es vulnerable, aunque en menor medida que el sur: «En los últimos 600 años, ha habido una docena de terremotos de intensidad superior a 8 en la zona pirenaica», dice Aretxabala. Así, en el año 1428, 800 personas murieron tras un terremoto de intensidad IX-X que destruyó Queralbs (Girona)".

Roy Batty said...

Sobre el Eurocode 8, he trobat que fa part d'una sèrie de 10 normes tècniques europees que proporcionen un enfocament comú pel disseny estructural d'edificis i altres obres d'enginyeria civil. L'objectiu és substituir els estàndards nacionals que proporcionen normes tècniques comunes per al disseny d'edificis i altres obres d'enginyeria civil i productes de construcció. L'idea, afavorir que, amb el coneixement d'aquestes normes, qualsevol empresa de qualsevol país europeu es pugui presentar amb garanties a un concurs d'obres, o simplement construir amb garanties, a qualsevol país de la UE (European Commission - Eurocodes). Pots trobar en aquesta pàgina l'accés a cadascuna d'aquestes normes: Eurocodes, codes de construction pour l'Europe.

No soc un expert en el tema. Pero el fet que l'enllaç que has passat arribi a un document que porta per nom: Convenio Especifico entre la Direccion General del Instituto Geografico Nacional y la Fundacion para el Fomento de la Innovacion Industrial para la propuesta del Anexo Nacional Espanol a la Norma Europea en 1998 (Eurocodigo 8) Estructuras resistentes al sismo, i que es publiqui a les pàgines del Ministerio de Fomento, em fa pensar que les normes europees no deuen ser obligatòries i que poden estar subjectes a adaptacions i interpretacions a cada país. No he trobat la informació però, si com tu dius, en 2016 l'estat espanyol encara no havia adoptat aquesta norma, no fa res més que confirmar el que ja m'imaginava.

Roy Batty said...

I ja per acabar, sobre el tema de les anècdotes personals, recordo un estiu, quan vivia a la Place de Milan, en què estava fent la migdiada al sofà quan vaig despertar-me a causa d'un sotrac provocat per un moviment vertical que va aixecar tots els mobles d'uns mil·límetres però, pel fet de ser vertical, no va fer caure res a terra. Com tu dius, van ser un o dos segons que se'm van fer eterns, i el soroll va semblar-me brutal. Però segurament el més al·lucinant de tot va ser què, quan vaig comentar-li a Lluïsa, va dir-me que no s'havia adonat de res ... Com interpretar doncs el valors de les escales dels sismes? Confesso que no tinc una bona resposta al respecte.

Israel Hands said...

Gracies per recordar el meu aniversari,amic.I sobre la sensibilitat de les persones envers els moviments de terra,dirte que a casa nostra l´indicador és l´Emma.Encara ara,de tant en tant i a qualsevol lloc pot dir-te:"no has notat que això es mou?",i jo,la veritat,no noto res.