Sunday, February 4, 2018

avoriaz - una estació d'esquí futurista

Avoriaz 1800: A vision, Youtube, 10.10.2016

Avoriaz (1) és una de les 12 estacions d'esquí franco-helvètiques que formen part d'un dels dominis esquiables més grans del món: Portes du Soleil (2).

Deixant de banda el paisatge que envolta aquesta estació, cal subratllar el futurisme de la seva avançada concepció urbanística, creada als anys 60's del segle passat. Tant avançada que, gairebé 50 anys després de la seva obertura, durant la cerimònia dels Worlds Snow Awards del 2013 (3) va merèixer la concessió d'un ECO Award que la recompensava per ser "la estació d'esquí més innovadora en desenvolupament durable" .

El reportatge que pots trobar a continuació (4) ens parla d'una impecable planificació urbanística que encara avui segueix les línies del seu pla director original, on l'absència de vehicles és la seva característica principal. Sense oblidar la prioritat peatonal dels desplaçaments a l'exterior: a peu, a trineu amb cavalls o amb esquis; o a través d'un dèdal de passadissos i ascensors sense haver de sortir mai a l'exterior. També una impecable arquitectura, amb edificis orientats al sud i construïts amb materials naturals que els integren en el paisatge i els aïllen tèrmicament, amb un baix consum d'energia. Fins i tot els vehicles destinats als serveis han estat creat especialment per l'estació: correus, bombers, recollida d'escombraries, etc.

I un llarg etcètera d'altres innovacions que pots completar donant un cop d'ull a una emissió d'Echapées Belles (5) dedicada a aquesta estació.

8 Mont-Blanc TV: Grand Format : Avoriaz, station piétonne, Youtube, 14.03.2016


  1. Wikipedia: Avoriaz [fr]
  2. Wikipedia: Portes du Soleil [fr]
  3. Wikipedia: Avoriaz. Promotion et positionnement touristiques [fr]
  4. Mont-Blanc TV: Grand Format : Avoriaz, station piétonne, Youtube, 14.03.2016
  5. Echapées Belles: Avoriaz - Echappées Belles, Youtube, 30.09.2015

No comments: