Thursday, February 8, 2018

radu mihaileanu

Le Paris des Arts de Radu Mihaileanu, France 24, Youtube, 04.11.2016 

Nascut a una família jueva, a una Romania que durant la dictadura de Ceaucescu (1) es va convertir en un destí de vacances privilegiat pels líders comunistes de l'Europa Occidental, Radu Mihaileanu (2) decideix escapar a l'opressió d'aquell règim i exiliar-se a Israel, des d'on passarà a França, país on es consagrarà com un realitzador genial.

El que més m'atrau de Radu és que, a partir del ciment de la cultura jueva, arriba a construir un missatge de tolerància universal: la derisió de les situacions tràgiques, profundament arrelat a l'humor jueu, i la seva transformació en un missatge d'humanitat silenciosament brutal (3). Un humor silenciós, discret i ple de finesse que Radu mostra a totes les entrevistes que pots trobar a Youtube: entre elles aquesta entrevista que France 24 va publicar a una emissió de Le Paris des Arts (4). Una militància social tranquil·la, però ferma i sense concessions (5).

Avui m'agradaria compartir amb tu alguns extractes i trailers dels seus films. Espero que t'arribin a emocionar tant com m'han emocionat a mi.

  1. Wikipedia: Nicolae Ceaușescu
  2. Wikipedia: Radu Mihaileanu
  3. Escuela Internacional de Cine y TV (EICTV): Entrevista a Radu Mihaileanu, Youtube, 22.10.2012
  4. Le Paris des Arts de Radu Mihaileanu, France 24, Youtube, 04.11.2016
  5. Forum de la culture d'Avignon. Radu Mihaileanu : "La culture rend plus intelligent", TV5 Monde, Youtube, 23.11.2013

No comments: