Tuesday, February 6, 2018

the anatomy of avalanches

BBC Dangerous Earth Series (2016) - Part 1/6 Avalanche, DailyMotion, 2017

El passat 1 de Febrer, l'emissió Temps Present de la RTS presentava la reposició d'un documental de divulgació científica de la BBC. Aquest documental de 30' (presentat a la RTS amb el nom de Avalanche, la grande peur dans la montagne), és el primer de la sèrie BBC Dangerous Earth Series (2016) del que el nom original era: Avalanche i va estar dirigit per Catherine Wyler i la Dr. Helen Czerski.

Verbier, hivern 2011. Christopher, un jove guia de muntanya i uns companys es preparen per anar a aprofitant un dia magnific i la neu en pols caiguda el dia anterior. Un parell de traces i, de sobte, una allau que cobreix Christopher i que és filmada des de l'interior amb la Go Pro que portava al seu damunt. Christopher se'n sortirà miraculosament gràcies a l'ajuda dels seus companys. Car, és gairebé impossible salvar-se tot sol d'una allau, quan els lleugers flocs de neu es converteixen en una massa tan dura com el formigó, on és impossible moure's i respirar més enllà d'uns minuts.

Lligat amb aquest fet real, el documental presenta de manera divulgativa nombroses investigacions científiques que es porten a terme des de fa molts anys al Swiss Federal Institute for Forest, Snow and Landscape Research (WSL) de Davos (Suïssa) amb experts en neu i en allau suïssos. 
Es un reportatge que, pel seu interès i la seva facilitat de comprensió, crec que seria interessant passar a les escoles i universitats, però també als centres d'esport associats a l'alta muntanya.

En complement d'aquest documental, m'agradaria proposar-te un curt reportatge molt interessant de la BBC sobre el sistema de torres anti-allau de Zermatt: The technology which starts avalanches destinat a provocar automàticament i de manera preventiva allaus controlades davant d'una sèrie de paràmetres establerts. Pots trobar més detalls sobre aquest sistema a les pàgines de la companyia que el distribueix comercialment: Wyssen Avalanche Tower LS12-5.

No comments: