Sunday, January 10, 2021

les flotes xineses i la immigració a canàries

Les Observateurs France 24 - Surpêche mondiale : enquête sur les mystérieuses flottes chinoises, Youtube, 23.11.2020

Durant la meva estada a l'hospital, entre finals de novembre i principis de desembre, vaig llegir els articles que parlaven de l'onada d'immigració que estava arribant a les Canàries (1).

Com és habitual, els periodistes es van concentrar en els seus efectes. Aquells que treballen a les publicacions que es dediquen a alimentar a la bèstia, no van perdre l'oportunitat de llençar els missatges habituals de bilis i xenofòbia. Els altres, com també és habitual, van tornar a caure de quatre peus a la galleda i van seguir el guió que els marcaven els primers, intentant desmentir els seus fakes amb un argumentari que ja fa temps que ha demostrat els seus límits (2). Alguns, fins i tot van utilitzar la seva capacitat d'economia neuronal parlant d'una crisi anunciada de moviments migratoris que estarien impulsats pel COVID-19: les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus explicarien que cada vegada més africans a abandonar els seus països d'origen (3).

Com és habitual quan es tracta d'una explosió de migrants que es dirigeixen als nostres països, els professionals de la premsa no es van demanar quina podia ser la causa d'aquest fenomen.

Sense fer un gran esforç, des del llit de l'hospital vaig trobar en algunes publicacions africanes el que em va sembla la més plausible de les explicacions d'aquest fenomen. Però crec que res resumeix millor la seva explicació que el reportatge que l'emissió Les Observateurs, de France 24, va publicar el passat 23 de novembre.

Espero que trobis aquesta emissió tan interessant com jo la vaig trobar. També que, a partir d'ara, quan vagis a comprar peix congelat o en conserva, t'asseguris de mirar si al seu embalatge trobes l'eco-etiqueta MSC (5). I ja aniria sent hora que aquest label es generalitzés també al peix fresc.


  1. La llegada de migrantes a Canarias por mar crece un 1.019% en lo que va de año y supera al resto de España, RTE.es, 17.11.2020
  2. maldita.es: No, no son migrantes llegados a Canarias: es un entrenamiento de un luchador de artes marciales senegalés, eldiario.es, 22.12.2020
  3. Jan-Philipp Scholz: Migrantes en Canarias: poca previsión para una crisis anunciada, Deutsche Welle, 20.11.2020
  4. Denuncian el "irresponsable" traslado de inmigrantes desde Canarias hasta Granada, La Vanguardia, 08.12.2020
  5. Marta Chavarrias: MSC: una etiqueta para el pescado y marisco ecológico, eldiario.es, 05.05.2019

No comments: