Thursday, January 28, 2021

l'invention du colonialisme vert

Le fléau du "colonialisme vert": interview de Guillaume Blanc, RTS, Forum, 09.09.2020

La història comença a finals del segle XIX. Convençuts d’haver trobat a l’Àfrica la naturalesa que havia desaparegut a Europa, els colons van crear els primers parcs naturals del continent, des del Congo fins a Sud-àfrica. Després dels anys seixanta, els antics administradors colonials es van reconvertir en experts internacionals. S'havia de salvar l'Edèn africà!

Però aquesta Àfrica no existeix. No hi ha vasts territoris intactes, sense presència humana i només ocupats pels animals salvatges que fan la delícia dels safaris turístics. Hi ha pobles que han existit durant mil·lennis, s’han consolidat, s’han convertit en ramaders aquí o agricultors enllà. Tanmateix, aquests homes, dones i nens seran - i encara ho són! - expulsats per milers dels parcs naturals africans, on ara pateixen la violència diària dels ecologistes, la Unesco, el WWF i tantes altres ONG.

Recuperant arxius inèdits i històries de vida, aquest llibre posa de manifest les contradiccions dels països desenvolupats, que destrueixen a casa seva la naturalesa que creuen protegir a casa dels altres, perllongant, amb una consciència sorprenent, l’esquema d’un nou tipus de colonialisme: el colonialisme verd.




No comments: