Tuesday, January 4, 2022

generació elèctrica a espanya (2021)



El passat 29.12.2021, Red Eléctrica de España (REE) publicava un tweet molt interessant amb un video que mostrava que, comparada amb altres, l'eòlica va ser la tecnologia que va produir més electricitat durant l'any 2021, fins a superar els 60.600 GWh, el 23,3% del total (un 10,5% més que en 2020).

Com ho explicava a un altre tweet J.L. Garcia Ortega, responsable del Programa Cambio Climático de GreenPeace (1): La transició energètica a Espanya segueix superant fites històriques: gairebé 47% d'electricitat renovable a Espanya el 2021. Més generació eòlica que nuclear. 10% d'electricitat produïda amb el sol ...

El passat 02.01.2022, La Vanguardia publicava una entrevista amb la ministra para la Transición Ecológica del govern espanyol: la seva opinió sobre la paràlisi de Catalunya davant aquesta revolució era la següent (2):
És un enorme error que la Generalitat de Catalunya no estimuli la promoció de renovables al seu territori. Catalunya és una de les comunitats autònomes amb més consum energètic. A Espanya, tot i ser un any tan complicat, el 2021 s'han instal·lat gairebé 6.000 MW fotovoltaics addicionals i 600 MW eòlics. Sap quants s'han instal·lat a Catalunya? Cap ni un.

Ens sembla una barbaritat la paràlisi del Govern, els obstacles que hi aplica. Apliquin totes les garanties que vulguin, però no es quedin despenjats de la transició energètica i de la transformació del sistema elèctric del país. Què esperen, la dependència energètica de l'Aragó? (Existeix un projecte del grup Forestalia
(3) per portar fins a Catalunya energia eòlica i fotovoltaica produïda a l'Aragó).
Sobre l'arribada dels fons europeus, la ministra afirmava:
Els fons europeus ja han arribat. Al ministeri, li toca gestionar el 39% del total. No tots van a energia, però molts sí. El 31 de desembre teníem 7.100 milions assignats i n'hem executat el 94%, uns 6.400. Qualsevol gestor públic és conscient del que és insòlit d'aquest nivell d'execució. El gruix són els panells solars instal·lats als sostres dels edificis, les comunitats energètiques. Una gran part d'aquesta quantia ja ha estat transferida a les comunitats autònomes i algunes fins i tot han esgotat els fons ja. Estem fent un esforç col·lectiu molt gran per accelerar la transformació energètica i transmetre el missatge que genera beneficis per a tothom.
Altrament, el tema de la dependència energètica de Catalunya amb Aragó no sembla gens clar. Si segueixo la cronologia d'alguns dels articles publicats durant 2021 veig que: Ho deixo aquí perquè, com ja sabeu, en qüestions de sobiranies, fa molt de temps que prefereixo no opinar.


  1. J.L. Garcia Ortega, Twitter, 30.12.2021
  2. Pilar Blázquez: Teresa Ribera: “¿Qué espera Catalunya, la dependencia energética de Aragón?”, La Vanguardia, 02.02.2021
  3. Forestalia: Home page

No comments: