Sunday, January 9, 2022

la forêt des landes de gascogne

Source: @LegendesCarto, 31.12.2021


L'agència Légendes Cartographie (1), publicava a Twitter el passat 31.12.2021 la imatge més votada pels seus seguidors: La forêt en France au XVIIIe siècle et en 2020 (2).

Entre els comentaris que els seguidors van deixar al tweet, hom podia trobar de tot. Entre altres, aquells que es demanaven com es pot explicar una diferència de superfície entre que sembla contrària a tot el que estem acostumats a escoltar? O aquells que deien que abans de comparar hom hauria de definir què és un bosc,  o els que afirmaven que la plantació d'una sola espècie d'arbre no feia d'aquesta un bosc.

Potser per experiència personal, el comentari que em va semblar més pertinent va ser el d'un seguidor que cridava l'atenció sobre el fet que el Bosc de les Landes no existia al mapa del s. XVIII.
La forêt des Landes de Gascogne est un massif forestier du sud-ouest de la France situé en Nouvelle-Aquitaine. D'une superficie de près d'un million d'hectares, elle est la plus grande forêt artificielle d'Europe occidentale conduite intensivement et majoritairement en une monoculture de pin maritime.
Si mai has visitat aquest bosc immens, estic segur que trobaràs interessant conéixer la historia de l'expropiació dels terrenys comunals sota Napoleó III i la seva apropiació pels rics terratinents que els dedicarien a l'explotació forestal. I per arribar-hi, res millor que llegir la seva historia a Wikipedia (la versió en francès és la més recomanada) (3) o veure un dels nombrosos vídeos que trobaràs a YouTube.

C'est pas sorcier - Landes: Sous la forêt, la plage, YouTube


  1. Légendes Cartographie: Home page, Twitter, Facebook
  2. Légendes Cartographie: La forêt en France au XVIIIe siècle et en 2020, 31.12.2021
  3. Wikipedia: Forêt des Landes: Histoire [en] [fr] [es] [ca]

No comments: