Monday, January 31, 2022

street view - a time machine


Nota: els enllaços d'aquest article han estat optimitzats per veure'ls des del navegador del teu ordinador.

En maig del 2007, Google va crear el servei Google Street View. Un servei que et permet veure un lloc com si hi fossis, gràcies a les fotografies panoràmiques fetes a partir de diferents plataformes (la més coneguda és la dels Google Street Cars), que cobreixen gairebé tot el planeta (2).

Després de la captura de les imatges per la plataforma, els enginyers de Google procedeixen al seu assemblatge en una panoràmica de 360°, amb l'objectiu de crear un sentiment d'espai continu. Gràcies a la representació virtual així obtinguda, els usuaris d'aquest servei gaudim de la possibilitat de poder explorar el món virtualment.

El que avui m'agradaria compartir amb tu és la possibilitat que ens dona Google Street View de viatjar no solament a través de l'espai, sinó també a través del temps.

Per començar, et proposo que obris Google Maps des d'un navegador del teu ordinador i entris a la zona de recerca aquesta adreça: Passeig de Verdun, 4, Barcelone, Catalogne, Espagne.
  • Punxa la fotografia del Restaurant Bar Sibaris que veuràs a l'esquerra de la part superior. Un cop hagis vist les imatges relacionades amb aquest establiment, et proposo tancar la imatge principal amb la creu que trobaràs a la part superior dreta per tornar al mapa.
  • A la zona inferior dreta de la finestra trobaràs en Pegman, el petit homenet groc que acompanya a Google Maps des del 2008. Punxa'l i, sense deixar de fer-ho, desplaça'l fins al pin que assenyala la posició de l'adreça que acabem d'entrar. Al bell mig de la línia blava del carrer, just a la cantonada del Passeig de Verdum amb el carrer Felanitx. Hauries d'arribar a un resultat molt semblant al de la imatge que pots trobar a continuació. I recorda que amb la rodeta de la teva rata pots modificar el zoom de la imatge.

Ara que ja ens hem desplaçat en l'espai et proposo que ens desplacem també en el temps.

A la zona de text que trobaràs a la part superior esquerra de la imatge, just a sota de l'adreça i el logo de Google, veuràs una icona amb un rellotge i, al costat, la data a la qual Google Street Car la va prendre.

Si punxes el rellotge, veuràs una barra temporal amb les dates de presa d'imatges precedents. Retrocedint en el temps i punxant les imatges per engrandir-les, veuràs que l'establiment desapareix a la imatge de l'octubre del 2014. Al seu lloc, veuràs un magatzem de vestuari laboral. Avançant cap a les imatges capturades en abril del 2015, veuràs que encara s'estaven fent treballs al nou Restaurant Bar Sibaris i que aquest no semblava encara obert.

Ara et proposo fer el mateix exercici amb una altra adreça: carrer de Felanitx, 4, Barcelone, Barcelona, Espagne. A continuació pren el nostre amic Pegman, desplaça'l fins al pin d'aquesta adreça i mou la imatge fins a trobar el número 4 d'aquest carrer.

A la imatge, en aquest cas de l'octubre del 2018, et trobaràs amb un local amb la persiana baixada. Punxa el rellotge i, retrocedint en el temps veuràs que, l'octubre del 2014, hi havia un grup de parroquians davant d'un bar anomenat Sibaris.


Es tracta del mateix bar que, temps després, obrirà de nou a la cantonada del carrer Felanitx amb el Passeig de Verdum, com hem vist anteriorment.


  1. Google Street View [en] [fr] [es] [ca]
  2. Google Maps - Street View: Explore
  3. Voyager dans le passé avec Google Street View, Les infos de Ballajack, 20.09.2021 || Guerric Poncet: Google Street View intègre un bouton "retour vers le passé", Le Point, 23.04.2014

No comments: