Sunday, January 22, 2023

les puits abandonnés par l’industrie pétrolière


Sabem que una de les causes més importants del canvi climàtic són les emissions de CO₂, principalment lligades al consum de combustibles fòssils. També sabem que el canvi climàtic provoca un augment global de les temperatures. Que l'augment global de les temperatures provoca la fusió del gel dels pols i del permafrost (o permagel) de les zones polars i alpines. Sobre el permafrost hem vist en aquest blog els seus principals efectes (#permafrost): els geomorfològics, en particular en zones alpines; els bacteriològics i, un dels més temuts, l'alliberament del metà, un gas amb un efecte hivernacle vuitanta vegades més potent del que ho és el CO₂.

Hem vist i llegit prou als mitjans de comunicació per prendre consciència de la nostra responsabilitat personal en el canvi climàtic. I aquells que tenim un sentit ètic, hem fet el possible per reduït tan com podem la nostra empremta CO₂.

Però el 18.01.2023, la RTS va emetre un documental de @audreygloaguen (1) que em va deixar glaçat. El pots trobar punxant a un enllaç al final d'aquest post (2) car, tot i que estarà disponible a les pàgines de la RTS fins al 17.02.2023, probablement aquells que no viviu a Suïssa no el podreu veure a causa dels problemes de copyright. Per aquest motiu que intentaré resumir-lo a continuació.

LES FANTOMES DU PETROLE TLR from ◤FIPADOC on Vimeo.


A França, Alemanya, Anglaterra o els Estats Units, científics i whistleblowers s'han embarcat en una cacera vertiginosa: trobar pous de petroli i gas abandonats a la fi de la seva explotació comercial per la indústria petroliera i avaluar la seva perillositat (3) (4).
Al voltant de 3 milions de pous estimats només als USA: entre 20 i 30 milions de pous arreu del món. Uns pous que no es van segellar correctament en el moment de la fi de la seva explotació comercial i que actualment deixen escapar al fons del mar, sota terra o a l'atmosfera, materials perillosos per al medi ambient i per a la nostra salut: petroli, però també gas metà amb un efecte hivernacle molt potent, tot com altres substàncies de molt alta toxicitat. Milions de bombes de rellotgeria de les que ningú en parla, de les que s'han desdit les companyies petrolieres i que s'hauran de desactivar amb capitals públics si hom vol evitar el pitjor.
En cas que no puguis tenir accés al documental emès par la RTS (2), et proposo veure aquest altre que CNBC va penjar a YouTube el 24.02.2022. A més d'una bona descripció del problema als USA, en particular a Califòrnia, podràs veure quines són les tècniques utilitzades per identificar els pous abandonats i l'ingent treball destinat a la seva cartografia. Les infografies et permetran també veure les tècniques utilitzades pel seu segellat, intentant minimitzar el seu impacte ambiental. I potser el més important, el cost que caurà sobre les esquenes del contribuent, actualment estimat en 280 miliards d'USD, només pels pous actualment identificats als USA. Pels altres milions de pous que es troben disseminats arreu i sota els oceans em temo que les solucions es faran esperar.
Escampats pels Estats Units hi ha milions de vells pous de petroli i gas abandonats. Són una font important d'emissions de metà i poden filtrar contaminants a les aigües subterrànies. Localitzar i identificar aquests pous és molt difícil, ja que molts van ser perforats abans que les tecnologies modernes de cartografia i del manteniment de registres es generalitzessin. Netejar-los costarà milers de milions. Però per primera vegada hi ha un gran finançament federal dedicat a fer-ho.
CNBC: Why The U.S. Has Millions Of Leaking Oil And Gas Wells, YouTube, 24.02.2022


  1. Audrey Gloaguen: Les fantômes du petrole (The Ghosts of Oil), Dream Way Productions, 2022
  2. Doc à la Une: Les fantômes du pétrole, RTS 18.01.2023
  3. Les Fantômes du pétrole, Film Documentaire.fr
  4. Les fantômes du pétrole, France TV, 29.01.2023

No comments: