Tuesday, January 10, 2023

landing on somorrostro beach (barcelona, 1966)


Ahir vaig compartir a WhatsApp un tweet que el compte Nick Lloyd va publicar el passat 07.01.2023. Aquest tweet presentava una fotografia de Pérez de Rozas sobre un desembarcament de la infanteria de Marina espanyola a la platja de Somorrostro, a Barcelona. Un treball professional de Pérez de Rozas que permet aïllar la imatge del seu context i té com a resultat que avui gairebé ningú el recordi.

Crec que és un bon moment per recordar que una imatge aïllada del seu context espacial i històric pot generar un munt d'opinions i de sentiments confrontats entre aquells que ni saben d'on ve, ni tenen la preocupació o els coneixements necessaris per esbrinar el seu origen i, malgrat tot, consideren tenir l'obligació moral de donar la seva opinió. I no m'agradaria que ningú considerés que això és una crítica a ningú en particular, sinó una reflexió sobre la nostra societat.

Per apreciar el treball professional que aïlla la fotografia de Pérez de Rozas en el seu context espacial i històric et proposo veure els arxius històrics del No-Do a RTVE: La Semana Naval en Barcelona, 01.01.1966.
No se'm fa gens estrany que tothom faci el possible per oblidar avui aquell esdeveniment. D'una banda, un règim feixista que feia una obscena ostentació de la ferralla militar dels vaixells que havien sobreviscut a la guerra civil i del material de rebuig enviat pels americans. I, d'una altra banda, la gentada que es va desplaçar per rebre a Franco i veure les maniobres militars amb què aquest amenaçava qualsevol intent d'insurrecció popular.

Res d'heroic que es pugui reclamar actualment des de cap formació política. A qui pot interessar avui recordar aquells moments? I, per tant, aquells moments fan part de la nostra història!

No comments: