Sunday, January 8, 2023

le jura suisse et l'absinthe

Arte Family Fr: Les spécialités du Jura suisse, YouTube, 17.12.2022 (Disponible jusqu'au 17.01.2023)


Després d'uns dies de merescudes vacances, avui m'agradaria compartir amb tu un documental que vaig veure ahir a Arte TV i que estarà disponible fins al dimarts 17.01.2023. 

El documental ens parla de l'absenta, un licor elaborat amb aquesta planta i altres extractes vegetals que va ser molt apreciat per burgesos i artistes al segle XIX. Com d'aquest licor es va dir que podia provocar atacs de bogeria, embriaguesa i ceguesa, es va prohibir a França, des del 1915 fins al 2011, i a Suïssa des del 1910 fins al 2005.

Malgrat la prohibició, al Jura suís la "fada verda" es va seguir produint de manera clandestina. Amb la fi de la prohibició, la "fada verda" s'ha convertit en un ingredient molt apreciat pels cuiners del Jura, car combina perfectament amb moltes especialitats: embotits, truites, suflés congelats... I, com pots veure al documental, no és rar que hom l'afegeixi a la fondue de formatge.

Més enllà de la història d'aquest licor i dels relats sobre la seva producció clandestina, el documental està ambientat en la vida rural dels habitants de Val-de-Travers (République et Canton de Neuchâtel) i els seus paisatges brutals en període hivernal..., quan el canvi climàtic encara no s'havia manifestat de manera tan extrema com enguany: el documental, dirigit per Lorenz Findeisen, es va emetre per primera vegada el 2015.

Tot i que pots trobar el documental a les pàgines d'Arte TV (1), al post d'avui he publicat la versió que pots trobar a YouTube. Així, si a les pàgines d'Arte TV només pots trobar el documental en francès o alemany, a YouTube pots activar la traducció automàtica dels subtítols en la llengua de la teva elecció (recorda que hi haurà casos on els resultats podrien ser millors).
 
Si el documental t'ha agradat tant com m'ha agradat a mi, et proposo que també et miris aquest que va emetre el 2017 la RTS. En aquest documental trobaràs alguns dels personatges que ja has vist al primer, així com informacions més detallades sobre la història de la producció de l'absenta a Val-de-Travers. En aquest cas, ambientades en els seus paisatges brutals en període estival.

Passe-moi les jumelles (RTS): Voyage au pays de l'absinthe, YouTube, 17.11.2017


  1. Lorenz Findeisen: Cuisines des terroirs: Le Jura suisse, Arte TV, 2015 (Émission du 24/01/2016. Disponible du 17.12.2022 au 16.01.2023)
  2. Arte Family Fr: Les spécialités du Jura suisse, YouTube, 17.12.2022 (Disponible jusqu'au 17.01.2023)
  3. Passe-moi les jumelles (RTS): Voyage au pays de l'absinthe, YouTube, 17.11.2017

No comments: