Sunday, January 29, 2023

des volcans et des hommes - auvergne

Jamy-Epicurieux: Les volcans d'Auvergne peuvent-ils se réveiller ?, YouTube, 06.11.2021


Avui m'agradaria compartir amb tu dos vídeos que ens presenten l'Auvergne (1), la província volcànica més gran de l'Europa continental (2). Una província volcànica on es troba la Chaîne de Puys (3), de la que fa part el Puy de Dôme, que es va formar fa només 11.000 anys i on es troben prop de 80 volcans, l'últim dels quals encara emetia lava fa 6.000 anys. Aquesta darrera dada és molt interessant car, com pots llegir a un article publicat a Futura-Sciences l'any 2021 (4):
En general, un volcà es considera extingit després de 10.000 anys d'inactivitat. Tanmateix, la Chaîne des Puys, amb una darrera erupció fa 6.000 anys, no entra en aquesta categoria.
El vídeo amb què he obert el post m'ha semblat un bon resum com a introducció al vulcanisme de l'Auvergne i està presentat de manera força pedagògica per un conegut divulgador científic francès: Jamy Gourmaud (5) a qui seguia, quan tots dos érem molt més joves, a una emissió de divulgació científica per a joves que adorava: C'est pas sorcier (6).

ARTE Family FR: Des volcans et des hommes. Auvergne : les mystères des géants endormis, YouTube, 13.12.2022 | Disponible jusqu'au 17.06.2023

El segon vídeo ens presenta un episodi d'una sèrie d'Arte-TV que et recomano veure: Des volcans et des hommes (7). Millor abans del 17.06.2023, data limit per poder veure'l en obert a les pàgines d'Arte TV o a YouTube.

En aquest episodi, el presentador de la sèrie: Arnaud Guerin (8), geòleg especialitzat en vulcanologia, ens descobreix el vulcanisme de l'Auvergne i les erupcions dels volcans més recents. I ho fa damunt d'un globus aerostàtic, en companyia de Pierre Boivin (9), un vulcanòleg que, abans de la seva jubilació, va treballar com investigador del CNRS al laboratori Magmas et Volcans de la Université Blaise-Pascal de Clermont-Ferrand.


  1. Wikipedia: Auvergne [en] [fr] [es] [ca] || Clermont Auvergne Tourisme: Volcans d'Auvergne
  2. Wikipedia: Volcans d'Auvergne [en] [fr] [es] [ca]
  3. Wikipedia: Chaîne des Puys [en] [fr] [es] [ca]
  4. Morgane Gillard: Les volcans d’Auvergne peuvent-ils se réveiller ?, Futura-Sciences, 14.11.2021
  5. Wikipedia: Jamy Gourmaud
  6. Wikipedia: C'est pas sorcier
  7. Des volcans et des hommes (2018-2020): Arte TV, TVDB
  8. Arnaud Guerin: Home page
  9. Wikimonde: Pierre Boivin

No comments: