Wednesday, January 11, 2023

suisse: des entreprises peinent à recruter

RTS 19h30 09.01.2023 - Chômage bas: 40% des entreprises ont désormais de la peine à recruter


El telenotícies de la RTS del passat dilluns 09.01.2023, presentava diferents notícies que, lligades, crec que defineixen perfectament l'absurd del temps que estem vivint.

El telenotícies obria amb la notícia amb què he obert el post avui. El nivell d'atur actual (2,2%) té com a conseqüència que el 40% d'empreses del país no puguin contractar el personal que necessiten. Una situació que obliga els empresaris a buscar els empleats a altres empreses de la competència, oferint-los millors salaris, sense que això sigui una solució. Una situació per la qual no es veu cap sortida abans dels pròxims 10 anys i que s'agreujarà d'aquí a 5 anys, amb la jubilació de la generació del baby-boom.

Seguia a aquesta notícia una altra que feia referència a la supressió del servei d'urgències nocturnes de l'hospital regional de Martigny (Valais/Wallis), de 18h00 a 08h00, a causa de la manca de personal sanitari.

RTS 19h30 09.01.2023 - Surchargés, les hôpitaux font face à une pénurie de personnel. A Martigny, les urgences doivent être fermées temporairement.

Més endavant, una altra notícia ens parlava del suïcidi d'un jove nigerià de 33 anys, sol·licitant d'asil a Ginebra. Un fet que es produïa un mes després del suïcidi d'un jove sol·licitant d'asil afganès després de ser informat que seria reenviat a un centre de detenció a Grècia. El reportatge identificava en aquests fets un problema del suport insuficient de les institucions d'asil de la república de Ginebra a la salut mental dels demandants d'asil. El secretariat federal de la immigració parlava d'una manca d'especialistes en salut mental per ocupar-se dels "problemes mentals" d'alguns sol·licitants de l'asil.

RTS 19h30 09.01.2023 - Un requérant d'asile met fin à ses jours à Genève, un mois après le suicide d'un jeune requérant afghan.

L'1 de gener del 2023 tota la premsa suïssa es feia ressò d'aquesta notícia: Suïssa superarà els 9 milions d'habitants el 2023 (1):
Des de la introducció de la lliure circulació de persones amb la Unió Europea (UE), la població suïssa ha crescut dues vegades més ràpid que la de França o la del Regne Unit i fins i tot vint vegades més ràpid que la d'Alemanya, gràcies a la forta immigració.

Quan es va introduir la lliure circulació de persones,
la por que els immigrants ocupessin els llocs de treball dels autòctons va resultar ser falsa. Va passar just el contrari: no hi va haver atur ni dúmping salarial, i finalment ha augmentat el nombre de llocs de treball pels quals els empresaris no troben treballadors.
Es a dir, malgrat la pujada del franc amb relació a l'euro, i d'un creixement demogràfic que supera de lluny el de les economies més importants d'Europa, l'economia del nostre país necessita treballadors per a mantenir el seu ritme de creixement. En paral·lel, tenim un munt de joves en procés de sol·licitud d'asil que han fugit de la guerra i la misèria i esperen trobar una oportunitat. I quan hom comunica a aquests joves el seu retorn a un camp de concentració, l'única solució que li passa pel cap al secretariat federal de la immigració és que aquests joves necessiten una ajuda psicològica, altrament difícil de portar a terme a causa de la penúria de professionals.

Antonio Gramsci deia que "El vell món es mor, al nou món li costa aparèixer i en aquest clarobscur sorgeixen els monstres.". Ja fa anys que el nou món al qual es referia Gramsci es va fer miques, i és molt probable que el vell món segueixi el mateix camí. Mentrestant, molts d'aquells que es queixen de no trobar treballadors per a les seves empreses donen suport a nacionalismes i feixismes identitaris que tenen per objectiu rebutjar i fer fora aquells que podrien ocupar aquells llocs de treball.

Com diu un amic a qui m'estimo molt: No tenim ni idea d'on anem. Però, el que és cert, és que hi anem a tota velocitat!


  1. La Suisse dépassera les 9 millions d'habitants et habitantes en 2023​, RTS, 01.01.2023

No comments: