Saturday, March 2, 2024

recordant a rosetta

European Space Agency (ESA) - Latest from Rosetta, YouTube, 06.10.2019


Avui fa ja vint anys que un coet Ariane-5 G+ va enviar a l'espai la sonda Rosetta (1) des del port espacial de l'Agència espacial europea (ESA) a Kourou, a la Guaiana Francesa. L'objectiu de la sonda era realitzar un estudi detallat del cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko del qual, si hem de ser honests, molt pocs n'havien sentit parlar.

Rosetta va entrar en hibernació el juny de 2011 i, 10 anys després del seu llançament, es va despertar el gener de 2014, just abans de trobar-se amb el cometa l'agost de 2014. El mòdul Philae, de 100 kg de pes, va aterrar a la superfície del cometa el novembre de 2014.

Pots trobar molta més informació d'aquella missió a les pàgines de l'ESA (1) i a Wikipedia (2) però, per fes ras i curt, m'agradaria recordar que:
Rosetta va ser la primera missió espacial que va orbitar el nucli d'un cometa mentre es dirigia cap al sistema solar interior, observant com un cometa congelat es transforma per la calor del Sol, i posant una sonda a la superfície d'un cometa.

També va ser la primera missió espacial que va viatjar més enllà del cinturó d'asteroides principal alimentant els seus sistemes únicament amb cèl·lules solars en lloc dels tradicionals generadors tèrmics de radioisòtops. La nova tecnologia de cèl·lules solars utilitzada als dos panells solars gegants de l'orbitador li va permetre operar a més de 800 milions de km del Sol, on els nivells de llum solar són només el 4% dels de la Terra.

Però Rosetta no va ser la primera missió que l'ESA va enviar a un cometa. Gran part de tot el que era necessari saber per assegurar l'èxit de Rosetta es va aprendre durant la missió Giotto
(3) de l'ESA.
Les pàgines Web de l'ESA (1) i de la NASA (4) estan plenes d'imatges espectaculars del cometa. Una de les més impressionants és la imatge amb què tanco el post d'avui.



Lectures recomanades

  1. European Space Agency: Rosetta overview
  2. Wikipedia: Rosetta (spacecraft) [en] [fr] [es] [ca]
  3. Wikipedia: Giotto (spacecraft) [en] [fr] [es] [ca]
  4. Jet Propulsion Laboratory: Rosetta PhotoJournal

No comments: