Si no estàs familiaritzat amb la llengua dels vídeos, recorda d'activar els subtítols seleccionant la teva llengua de preferència.
La
UNESCO dedica una pàgina traduïda en vuit llengües a un indret increïble d'
Egipte:
Wadi Al-Hitan (1), que es troba dins l'
Àrea Natural Protegida de Wadi El Rayan (
Wadi El-Rayan Protected Area), també coneguda com la
Vall de les Balenes.
Aquesta pàgina ens parla de la descoberta de restes fòssils que ens expliquen una de les grans històries de l'evolució: l'aparició de la balena com a mamífer oceànic, després d'una llarga vida anterior on era un petit animal terrestre. Si vols conèixer millor aquesta història increïble de l'evolució, et proposo que et miris el vídeo de
PBS Eons que pots trobar a continuació.
Un article publicat en agost del 2010 a
National Geographic (2) descrivia com era aquest lloc en el passat.
Fa trenta-set milions d'anys, a les aigües de l'oceà Tetis prehistòric, una bèstia sinuosa d'uns 16 metres de llarg, amb les mandíbules obertes i dents dentades, va morir i es va enfonsar al fons del mar.
Durant miliards d'anys, una gruixuda capa de sediments es va formar sobre els seus ossos. El mar va retrocedir i, quan l'antic fons marí es va convertir en un desert, el vent va començar a planejar la pedra sorrenca i l'esquist per sobre dels ossos. A poc a poc el món va canviar. L'escorça terrestre va empènyer l'Índia cap a l'Àsia, elevant l'Himàlaia. A l'Àfrica, van aparèixer els primers avantpassats dels humans. Els faraons van construir les seves piràmides. Roma es va aixecar, Roma va caure. I durant tot aquest temps el vent va seguir amb la seva pacient excavació. Segles més tard, un paleontòleg de vertebrats de la University of Michigan: Philip Gingerich va acabar la feina quan va trobar aquella bèstia.
El Basilosaurus era realment una balena, però una amb dues delicades potes posteriors, cadascuna de la mida d'una cama d'una nena de tres anys, que sobresurten dels seus flancs. Aquestes petites extremitats, perfectament formades, però inútils, almenys per caminar, són una pista crucial per entendre com les balenes modernes, màquines de natació perfectament adaptades, descendien de mamífers terrestres que abans caminaven a quatre potes.
El vídeo de
National Geographic que pots trobar a continuació ens explica les campanyes de recerca per
Philip Gingerich dels ancestres d'aquella bèstia a les
Sulaiman Mountains (Pakistan), tot com el que aquest paleontòleg va descobrir.
Tornant a
Wadi Al-Hitan et proposo veure unes
fotografies espectaculars d'aquella bèstia amb les que el
Daily Mail il·lustrava un article de lectura molt recomanada (3) dedicat a la inauguració d'un petit museu amb una arquitectura singular:
Wadi El Hitan Fossil and Climate Change Museum (4). Un article on poden sorprendre les declaracions del llavors ministre de Medi Ambient el dia de la inauguració del museu:
Però el ministre de Medi Ambient, va advertir que no s'ha d'interpretar l'obertura del museu com un "aval total de la teoria de l'evolució", que entra en conflicte amb l'islam. "Això és un tema completament diferent", va dir. "Encara estem lligats al nostre sistema de creences islàmiques".
- UNESCO: Wadi Al-Hitan (Whale Valley)
- Tom Mueller: Valley of the Whales, National Geographic, August 2010
- Richard Gray: The 'walking whales' of Egypt: Fossils in the desert are remains of sea mammals that ruled the oceans 37 million years ago, Daily Mail, 14.01.2016
- Wadi El Hitan Fossil and Climate Change Museum, Image House
No comments:
Post a Comment