Wednesday, April 10, 2024

hubert reeves - sobre la llibertat

Ideas in Science - Hubert Reeves: Notre vision de la liberté, YouTube, 15.10.2023
Si no estàs familiaritzat amb la llengua del vídeo, recorda d'activar els subtítols seleccionant la teva llengua de preferència.

Avui m'agradaria compartir amb tu un vídeo d'un personatge a qui mai he deixat d'admirar: Hubert Reeves (1), un astrofísic francocanadenc, divulgador científic i ecologista nascut al Montreal (Quebec) i que, com Carl Sagan (2), també va passar per la Cornell University i va treballar com a conseller a la NASA.

El vídeo amb què he obert el post d'avui va ser filmat el 29.11.2019 a la Cité des sciences et de l'industrie, a Paris, durant un congrés TimeWorld, dedicat al tema del temps en física. Reeves tenia llavors 87 anys: ens va deixar el passat mes d'octubre, amb 91 anys.

Al llarg de la seva conferència, Reeves desenvolupa una idea brillant que ens explica l'evolució temporal de la visió de la llibertat, engalzant les idees dels grans filòsofs del passat amb les de l'estat d'avançament dels coneixements de la física en el moment en què aquells publicaven les seves reflexions.

Probablement, molts historiadors de la filosofia no estaran d'acord amb algunes de les idees de Reeves. Honestament, jo tampoc ho estic amb algunes d'elles. Tanmateix, malgrat les reserves que pugui tenir sobre algunes de les afirmacions que Reeves va exposar a la seva conferència, no puc negar que estan brillantment argumentades.


  1. Wikipedia: Hubert Reeves [en] [fr] [es] [ca]
  2. Veure en aquest blog Altres posts de la sèrie dedicada a Carl Sagan

No comments: