Tuesday, April 23, 2024

parlem del metavers?

DW Español - ¿Qué ofrece hoy el Metaverso? YouTube, 06.04.2022


Fa uns dies, un company del meu equip m'explicava que havia estat durant la pausa cafè amb una gent diplomada per les millors universitats privades del continent, a la qual fins ara teníem per intel·ligent, i van dir-li que el nostre equip hauria de començar a imaginar com adaptar ràpidament les nostres aplicacions a l'ús de la Realitat Virtual (1), a l'ús i conversió de Bitcoins (2), a l'ús dels NTF (3) i a l'eventualitat de gestionar futures operacions comercials realitzades al Metavers.

Tot i que, fins ara almenys, a cap membre del meu equip no se'ns ocorreria mai invertir un cèntim en moneda virtual, ens vam rendir a l'evidència que això no aturaria la demanda per adaptar les nostres aplicacions a l'ús de Bitcoins i NTF: així que ja fa temps que havíem començat a reflexionar sobre el tema.

Pel que fa a l'ús de la Realitat Virtual, com és un punt que depèn de l'estratègia hardware de l'empresa, no vam anar més enllà d'una anàlisi molt superficial.
Personalment, imaginar als treballadors de l'empresa asseguts amb unes ulleres de submarinisme, movent compulsivament els braços mentre parlen, riuen o criden, sense veure cap interlocutor i teclejant compulsivament damunt d'una taula buida durant tot el dia, em produïa un sentiment d'horror.
El tema del Metavers mereix un comentari a part. Feia anys que sentia parlar dels enormes capitals que Meta (Facebook) estava invertint per crear quelcom que tenia com a missió revolucionar les nostres vides: el Metavers.
Sobre el Metavers s'anaven filtrant algunes notícies i unes imatges que semblaven sortides dels videojocs amb què jugava el meu fill quan era petit. La misèria tècnica d'allò que s'anava filtrant, contrastava amb l'entusiasme amb què ens ho presentaven. Com res no semblava sortir de tot allò, vaig acabar pensant que, tot plegat, no era sinó un nou exercici de Vaporware(4).
Wired: The Metaverse Land Rush Is an Illusion

Tot va canviar ràpidament l'any 2022, quan vaig començar a llegir articles que parlaven d'un boom immobiliari al Metavers. Van començar a aparèixer articles amb consells als inversors que volien invertir en criptomonedes al Metavers (5). Consells sobre quines plataformes utilitzar per convertir la moneda real en criptomonedes (les úniques acceptades al Metavers). Consells sobre quines eren les millors "immobiliàries" per adquirir terrenys, cases o apartaments, essent les més populars The Sandbox (6) o Decentraland (7). Consells sobre quins eren els béns immobiliaris virtuals en què era més rendible invertir i quins tenien més possibilitat de veure augmentar ràpidament el seu preu ...
Per cert, aquestes plataformes, són diferents Metaversos on es troben els béns immobiliaris virtuals en els que han invertit els compradors. Si, pel que sigui, la plataforma desaparegués, et deixo imaginar què podria passar amb l'objecte de la inversió. I no veig a quin tribunal virtual hom podria posar una denúncia. 
Els béns immobles del Metavers són doncs parcel·les de terra en mons virtuals: res d'altre que píxels. Tanmateix, també es presenten com espais programables en plataformes de Realitat Virtual on la gent pot socialitzar, jugar, vendre NFT's, assistir a reunions, anar a concerts virtuals i fer moltes altres activitats virtuals com, per exemple, jugar als casinos virtuals les criptomonedes comprades amb moneda real (8).
Source: ImgFlip

En tot cas, els béns immobiliaris (pixels, no ho oblidem) recollien grans sumes de capitals en criptomonedes (comprades amb moneda real, no ho oblidem). Quan Decentraland va celebrar la seva primera subhasta de terres el desembre de 2017, una parcel·la costava 20 dòlars. El 2021 tenien un preu mitjà de més de 6.000 dòlars. A principis de 2022, els preus s'havien disparat fins a aproximadament 15.000 dòlars (cf. 8).

Aquest també va ser el cas de The Sandbox, on els terrenys digitals es venien al principi entre 6.000 i 100.000 dòlars. Una de les vendes més importants del 2021 va ser una propietat adjacent a la propietat d'un dels artistes de hip-hop amb més èxit al Gangsta Rap: Snoop Dogg, que un comprador va adquirir per 450.000 dòlars. Cal no oblidar que, el novembre del 2021, Republic Realm va batre tots els rècords quan va comprar una propietat per 4,3 milions de dòlars. Tot sembla indicar doncs que algú estava guanyant molts diners gràcies a la venda de terrenys que no existien en la realitat, adquirits amb unes criptomonedes comprades amb moneda real a preus astronòmics (cf. 8).

Una immobiliària virtual, amb seu a Lituània, també venia en 2022 apartaments virtuals al primer gratacel residencial del Metavers. Aquests apartaments, purament digitals, d'entre 25 i 80 m², es venien entre 6.000 i 13.000 dòlars (9).

Source: Henri Mathieu-Saint-Laurent sur Pexels

Malgrat les advertències que hom podia trobar a publicacions serioses com Wired: La "immobiliària del futur" està plagada de programari amb errors, servidors buits i grans oportunitats d'abús (10), el discurs dominant elogiava aquell Mertavers que havia de revolucionar les nostres vides i parlava de l'èxit d'aquelles inversions que es duplicaven, triplicaven, o més, en poques setmanes, sense estar sotmeses a cap control fiscal. Però molts dels inversors potencials seguien sense comprendre massa bé què era allò del Metavers i van demanar consell als experts dels seus bancs.
Et recomano la lectura dels informes que van adreçar als seus clients l'avui difunt Crédit Suisse (11) i la cooperativa Raiffeisen (12), el segon banc del nostre país. En particular l'article d'aquest darrer, ple de consideracions que podran sorprendre els no iniciats (13), i amb un consell final que es pot resumir així: "No invertiu més enllà dels diners que esteu disposats a perdre" (14).
Bloomberg Television - Meta Plans to Lay Off Around 10,000 Employees, YouTube, 14.03.2023

Però el març del 2023, Meta (l'antiga Facebook) va anunciar una nova vaga d'acomiadaments que, junt amb la precedent del novembre de 2022, retallava els efectius de l'empresa en un 24% (15). El gran experiment de Meta en el món del Metavers havia acumulat més de 50 miliards de dòlars de pèrdues (16).

La bombolla especulativa del Metavers, promès per Mark Zuckerberg el 2021 com el nou Eldorado per a marques i empreses, s'estava evaporant. El mes de setembre del 2023, hom anunciava una gran crisi immobiliària al Metavers, car ningú volia ja invertir en cases o en apartaments virtuals (17):
A Decentraland, el preu per metre quadrat ja no pujava de 2,50 dòlars. A The Sandbox, els preus ja no superaven unes desenes de cèntims. Segons les xifres de WeMeta, que analitza les dades relacionades amb el Metavers, les vendes de sòl virtual van caure un 87%. En valor, calculat en la criptomoneda Ether, la caiguda va ser del 66%.
Pot ser que aquells diplomats per les millors universitats privades del continent de qui et parlava a l'inici del post també havien llegit algun article que feia referència al fet que 2024 seria el gran any del Metavers. No tinc ni idea. Ara mateix, la lectura que els podria recomanar és el darrer paràgraf de l'article que Elaine Moore va publicar a Financial Times en desembre del 2023 (16):
Sembla probable, per tant, que el projecte de Realitat Virtual de Mark Zuckerberg continuarà endavant, acumulant pèrdues i representant una petita fracció de les vendes de Meta, encara que no sigui capaç de generar sinó un modest interès. Pot ser que hagi canviat el nom de Facebook i hagi compromès més de 50 miliards de dòlars, però no ens pot obligar a preocupar-nos pel futur del Metavers.
Algú es podria demanar si les sumes faraòniques invertides en el Metavers i la bombolla especulativa que va provocar, no s'haurien pogut invertir en coses més profitoses per a tothom, com ara la recerca en la reducció de les emissions de CO₂. Però crec que tots coneixem la resposta.

L'únic que demanaria a tots aquells periodistes que ens anunciaven la gran revolució del Metavers és que l'oblidin i passin ràpidament a un altre tema, com és habitual en ells. Personalment, els estaria molt agraït si poguessin fer el mateix amb el tema de les criptomonedes.


  1. Veure Apple Vision Pro, publicat en aquest blog el 06.02.2024
  2. Wikipedia: Bitcoin [en] [fr] [es] [ca]
  3. Wikipedia: NTF Non-fungible token [en] [fr] [es] [ca]
  4. Wikipedia: Vaporware [en] [fr] [es] [ca]
  5. Blandine Rochelle: Comment acheter des biens immobiliers dans le Métaverse ? Se Loger, 25.03.2022
  6. Wikipedia: The Sand Box
  7. Wikipedia: Decentraland [en] [fr] [es] [ca]
  8. Geri Mileva: The Ultimate Guide to Metaverse Virtual Real Estate, The Influencer Marketing Hub, 04.05.2022
  9. Dans le Métavers, des appartements virtuels se vendent des milliers d’euros, 20minutes, 12.12.2022
  10. Eric Ravenscraft: The Metaverse Land Rush Is an Illusion, Wired, 26.12.2021
  11. Crédit Suisse: AI et métavers: Buzz ou révolution? Moniteur immobilier Suisse, Juin 2023
  12. Wikipedia: Raiffeisen || Raiffeisen (Switzerland) [en] [fr] [es] [ca]
  13. Was ist Virtual Real Estate und haben Immobilien im Metaverse einen Wert?, Raiffeisen, September 2022
  14. Anouch Seydtaghia: Acheter un terrain virtuel dans le métavers? Une opération à très haut risque, Le Temps, 11.08.2022
  15. Meta va supprimer 10 000 postes de plus, annonce Mark Zuckerberg, Le Temps, 14.03.2023
  16. Elaine Moore: Metaverse aside, Zuckerberg has had a surprisingly good year, Financial Times, 08.12.2023
  17. Mathieu Grumiaux: Grosse crise immobilière dans le metaverse : finalement, personne ne veut investir dans des maisons ou des apparts virtuels, Clubic, 08.09.2023

No comments: