Thursday, April 4, 2024

what the heck are the nurse logs?

Nerdy About Nature - Nurse Logs - What the heck are they anyways?! Learn all about 'em!, YouTube, 03.08.2020

Si no estàs familiaritzat amb la llengua del vídeo, recorda d'activar els subtítols seleccionant la teva llengua de preferència.
El passat mes de febrer vaig publicar uns posts on, seguint l'ordre cronològic, et parlava d'alguns fenòmens poc coneguts que podem observar a un bosc:
  • l'anastomosi: també conegut com a inosculació (eng. inosculation), és un fenomen natural en el qual els troncs, les branques o les arrels de dos o més arbres creixen junts d'una manera biològicament semblant al procés artificial de l'empelt (1).
  • la timidesa de la corona: (eng. crown shyness), és un fenomen natural que es dona en algunes espècies arbòries quan les copes d'arbres frondosos creixen de manera a evitar que les seves branques es toquin entre elles (2).
  • els arbres esmotxats: una tècnica coneguda al Japó amb el nom de daisugi, basada en la poda dels plançons que brollen d'una branca, amb la finalitat de multiplicar els brots i després seleccionar els més rectes i sense nusos (3).
Fa tres anys et parlava d'algunes de les tècniques de gestió forestal que s'estaven aplicant als boscos de la meva vila (4) -algunes basades en la gestió de la fusta morta- i et presentava algunes imatges del Bois de Mermet com a suport gràfic. Aquestes tècniques estan basades en fenòmens naturals que segurament ja has vist algun cop passejant per un bosc. Uns fenòmens naturals que tenen un nom i que val la pena conèixer. 
Com pots veure a continuació, he utilitzat el nom en anglès d'aquests fenòmens, car no conec quin és el seu nom ni en català ni en espanyol (tronco nodriza?). Si tu els coneixes, t'agrairé moltíssim que me'l facis arribar amb alguna referència d'on l'has trobat.
Un dels fenòmens més interessants és el conegut amb el nom de Nurse Stump, que es produeix quan la soca d'un arbre molt vell resisteix durant molts anys a la descomposició i s'acaba convertint en el substrat que alimentarà un(s) arbre(s) més jove(s), que poden ser de la mateixa espècie o d'una altra diferent, i que creixeran al seu damunt o al seu costat.

Encara que al vídeo amb què he obert el post d'avui no es menciona aquest fenomen pel seu nom, el pots identificar a les seves imatges. Tanmateix, el pots veure amb més detall a la imatge que pots trobar a continuació (5).
Source: Vancouver Island Big Trees

Com hem vist al vídeo amb què he obert el post d'avui, quan un arbre cau a terra, posa en marxa el fenomen conegut amb el nom de Nurse Log (6), un conjunt de diversos processos mecànics i biològics que contribueixen a la descomposició de la lignina del seu tronc, donant lloc a la formació de nínxols de mida creixent, que tendeixen a omplir-se de deixalles forestals, dels sediments de les inundacions de primavera, de fulles o agulles, de molsa, de fongs o bolets i d'altra flora.

Les molses també cobreixen sovint l'exterior del tronc, retenint la humitat, accelerant la seva descomposició i transformant-lo en el substrat que utilitzaran altres espècies per arrelar-se. Les formigues i altres insectes començaran a buidar els troncs. I animals com els esquirols, afegiran nous, glans, castanyes o altres restes d'aliments. Però també excrements que, amb la seva descomposició, contribuiran a la formació d'un humus ric que proporcionarà un llit per les llavors i les condicions adequades per a la seva germinació.

Aquest procés, molt ben descrit al vídeo amb què he obert el post d'avui, començava ja a endevinar-se a les fotografies del Bois de Mermet a Lausanne que vaig publicar el març del 2021 (4). Però et costarà molt identificar-lo en aquest tweet publicat el juny del 2023.


El vídeo que acabem de veure el podem associar a allò que he sentit dir durant molts anys a Catalunya: un bosc net. En realitat, un bosc sense cap mena de biodiversitat, sense cap protecció que pugui frenar l'erosió o acumular la humitat. Un bosc que no tes res a veure amb el bosc ple de vida que hem vist al vídeo amb què he obert el post d'avui. Un bosc que tampoc té res a veure amb un bosc urbà com el Bois de Mermet, ni molt menys com el que vam veure a Adeje (Tenerife, Canarias) (7). Un bosc sobre el qual pesa una sentència de mort, malgrat la falsa il·lusió que pugui donar el Nurse Log que mostren les imatges del tweet.

Afortunadament, he llegit que, també a Espanya, hi ha veus que es rebel·len contra aquest tipus de gestió forestal. Veus com la de Jorge Castro Gutiérrez, catedràtic d'ecologia de la Universidad de Granada, que el gener de 2022 va publicar un article de lectura molt recomanada (8).

Just per acabar amb el post d'avui, deixa'm dir-te que, a la biblioteca de Shutterstock, pots trobar unes imatges i uns vídeos molt interessants sobre els fenòmens del Nurse Log i del Nurse Stump. Et recomano molt i molt de veure'ls punxant els enllaços.


  1. Veure Un peu de poésie dans ce monde de brutes, publicat en aquest blog l'01.02.2024
  2. Veure La timidesa de la corona, publicat en aquest post el 07.02.2024
  3. Veure Tècniques de gestió forestal: Daisugi, publicat en aquest blog el 13.02.2024
  4. Veure Lausanne - gestion forestière, publicat en aquest blog el 04.03.2021
  5. Nurse Stump, Vancouver Island Big Trees, 23.09.2011
  6. Wikipedia: Nurge Log [en] [fr] [es] [ca]
  7. Veure El bosque comestible en Adeje (Canarias), publicat en aquest blog el 15.02.2024
  8. Jorge Castro Gutiérrez: La madera muerta no es basura: por qué retirarla perjudica el bosque, The Conversation, 20.01.2022

No comments: