Sunday, April 14, 2024

james burke - the trigger effect

Cultura Fílmica - Conexiones: 1. El efecto detonante (The Trigger Effect 1978), YouTube, 04.09.2023
DRS_Education - James Burke Connections, Ep. 1 "The Trigger Effect", YouTube, 16.01.2019
Si no estàs familiaritzat amb la llengua dels vídeos, recorda d'activar els subtítols seleccionant la teva llengua de preferència.

El mes de gener vaig publicar un post amb el vídeo de la darrera entrevista de Carl Sagan (1). Durant un moment, Sagan va parlar de l'immens perill al qual s'enfronta una societat que depèn estretament d'una ciència i d'una tecnologia que no comprèn.

Avui m'agradaria parlar-te d'una de les millors sèries de TV sobre la història de la ciència que conec: Connections (3), de James Burke (4):
James Burke, historiador de la ciència, presenta a Connections, una sèrie que es va iniciar en 1978 i que ha publicat els seus darrers episodis en 2023, una sèrie on Burke rebutja la visió lineal del progrés històric.

Burke sosté que no es pot considerar el desenvolupament de cap peça particular del món modern de manera aïllada. Burke defensa que l'estat del progrés científic, tecnològic i filosòfic del món modern és el resultat d'una xarxa d'esdeveniments que ens han arribat des del passat, cadascun d'ells impulsat per una persona o grup que no coneixia quin seria el resultat futur que en resultaria de les seves accions.

Per
Burke, la interacció dels resultats d'aquests esdeveniments aïllats és el que ha impulsat la història i la innovació. També és el focus principal de la sèrie i les seves seqüeles.
El vídeo amb què he obert el post d'avui correspon al primer episodi d'aquella sèrie: va sortir en antena el 1978. Si Carl Sagan ens advertia del perill de viure a una societat que depèn estretament d'una ciència i d'una tecnologia que hom no coneix o que hom no comprèn, James Burke ens recordava que la complexitat de la nostra societat tecnològica és tan gran, que ningú podria aprendre en una vida com funciona cadascuna de les seves parts (44:50):
Fa uns anys, algú va dir: "si avui entenc alguna cosa, significa que ja deu estar obsoleta". Dit d'una altra manera: "a la història de la humanitat, mai tants han entès tan poc sobre tantes coses" O, com pots llegir en aquesta imatge: "La gent tendeix a aprofundir els seus coneixements en camps altament especialitzats, aprenent cada cop més sobre cada cop menys".
Al llarg del vídeo, James Burke ens explica que vivim en una trampa tecnològica en la qual, la falla d'una de la més petita de les baules tecnològiques que la componen, pot acabar amb la nostra civilització en qüestió d'hores. No és necessari fer un viatge al passat de 10.000 anys com ens proposava Santiago Bilinkis (5) per comprendre el risc de la dependència de la nostra civilització d'una tecnologia que ens ha permès abandonar habilitats que vam tenir en el passat. Tampoc, com ens deia Carl Sagan, estem parlant d'un risc que pot arribar en el futur.

Com James Burke ens recorda al seu vídeo, no va caldre més que un problema en el funcionament d'un simple relé d'una central elèctrica a Niàgara el novembre de 1965 per paralitzar durant 14 hores la vida de 30 milions de persones a Ontario, al Canadà i als estats de Connecticut, Delaware, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, Pennsylvania, Rhode Island, i Vermont als EUA (6).

Monsieur Bidouille: Comment le réseau électrique italien s'est effondré en 2003? YouTube, 25.05.2021

Aquesta gran apagada de la xarxa elèctrica nord-americana no és l'única entre les conegudes, ni la que més persones ha impactat (7). Per exemple, pel fet d'haver-la viscut en persona a l'empresa on treballo, mai no oblidaré el blackout que va afectar la península italiana el setembre del 2003 (8).
Hom ha associat l'inici d'aquell blackout quan, a causa del fort vent, un arbre va tocar una línia elèctrica de 380 kV a prop de Brunnen (Suïssa) el 28.09.2003 a les 03:01 AM. Aquell incident va provocar un arc elèctric que va disparar els equips de seguretat que van tallar automàticament la línia. Com les altres línies que transportaven electricitat a Itàlia estaven sobrecarregades, no van poder absorbir el corrent que transportava aquella línia i es va produir un efecte domino que va acabar deixant fora de servei totes les línies elèctriques que en aquell moment estaven transportant electricitat a Itàlia. Malgrat la coordinació entre els operadors del sistema, no es va poder evitar el blackout de tota la península italiana.

Pots trobar aquí al damunt un vídeo de Monsieur Bidouille que t'explica, de manera resumida, tots els esdeveniments que es van encadenar en poc menys de dos minuts.
El gener del 2021, amb les línies elèctriques del continent europeu sobrecarregades per una vaga de fred, un segon més tard de l'incendi d'un disjuntor a Sèrbia, i menys d'un minut després que saltessin uns disjuntors a una central de Croàcia, la xarxa europea interconnectada de molt alta tensió va estar a dos dits de caure a genolls. Gràcies als mecanismes automàtics d'emergència i a les accions coordinades realitzades pels gestors de les xarxes elèctriques del continent europeu es va poder restablir tot el sistema a un funcionament gairebé normal en pocs minuts. Més enllà dels professionals, gairebé ningú es va assabentar (9).


  1. Veure Carl Sagan - His last interview (1996), publicat en aquest blog el 26.01.2024
  2. Veure Hubert Reeves - Sobre la llibertat, publicat en aquest blog el 07.04.2024
  3. Wikipedia Connections [en] [fr] [es] [ca]
  4. Wikipedia: James Burke [en] [fr] [es] [ca]
  5. Veure Santiago Bilinkis - Sobre la tecnologia, publicat en aquest blog el 30.01.2024
  6. Wikipedia: Northeast blackout of 1965 [en] [fr] [es] [ca]
  7. Wikipedia: List of major power outages [en] [fr] [es] [ca]
  8. Wikipedia: 2003 Italy blackout || M. Sforna and M. Delfanti, Overview of the events and causes of the 2003 Italian blackout, 2006 IEEE PES Power Systems Conference and Exposition, Atlanta, GA, USA, 2006, pp. 301-308,[PDF] || A. Berizzi: The Italian 2003 blackout,  IEEE Power Engineering Society General Meeting, 2004., Denver, CO, USA, 2004, pp. 1673-1679 Vol.2, doi: 10.1109/PES.2004.1373159 || Le black-out italien aurait des origines en Suisse, SwissInfo, 29.09.2003 || Frédéric Hacourt: La gigantesque panne a plongé l'Italie dans le noir et soulève beaucoup de questions, Le Temps, 29.09.2003
  9. Veure Not all heroes wear capes, publicat en aquest blog el 07.02.2021

No comments: