Saturday, May 31, 2014

l'exèrcit americà i les energies renovables

A fi de trencar amb molts dels típics tòpics creats al voltant de les energies renovables et proposo visitar la pàgina de la US Army Energy Initiatives Task Force (EITF).

Sobre la base de la col·laboració i el finançament de la iniciativa privada, aquest grup de treball, creat el 2011 per l'administració Obama, centralitza el disseny i la implementació de projectes energètics a gran escala destinats a l'exèrcit americà, de manera a assegurar la seva rendibilitat. Bàsicament, aquest grup de treball es concentra en projectes de producció d'energia renovables i alternatives de 10 MW o més, en instal·lacions de l'exèrcit localitzades als Estats Units. L'objectiu final d'aquest grup de treball és que, a l'horitzó 2025, el 25% de tota l'energia consumida per les instal·lacions de l'exèrcit USA sigui d'origen renovable.

Cal no oblidar però que, com es tracta de l'exèrcit, l'objectiu final d'aquest grup de treball és clarament militar:
Renewable energy is critical to making our bases more energy secure. Together with emerging microgrid and storage technologies, local sources of renewable power will increase the energy security of our nation’s military installations
Assistant Secretary of the Army (Installations, Energy & Environment)
White House and DOD Announcement on Installation Energy Security
Però, seguint la mateixa lògica argumental, tampoc hem d'oblidar que si l'exèrcit USA aposta per les energies renovables sota criteris de màxima seguretat (i baix cost!), molts dels arguments utilitzats pels grans grups elèctrics sobre la fiabilitat de les renovables podrien no valer el paper en que estan escrits. Afegir que hom podria també reflexionar sobre la honestedat dels "experts" que els donen suport i demanar-se per quins son els interessos que defensen.

Canviant de tema, però no gaire, si la pàgina de la US Army Energy Initiatives Task Force (EITF) t'ha sorprès per inesperada, et proposo visitar una altra pàgina insòlita de l'exèrcit americà: The U.S. Army Environmental Command (AEC) que està basat a ... Texas!

Des de la seva creació el 1972, la missió de l'AEC sembla haver estat orientada principalment a la restauració dels sols utilitzats per l'exèrcit, bàsicament a l'eliminació de residus tòxics i municions. Com hom pot imaginar, estan força interessats per l'estudi dels fenòmens de resiliència dels sols després de l'abandó de les instal·lacions militars.

Però l'AEC també te com a missió oferir serveis geoespacials per diverses organitzacions de l'exèrcit USA. Entre els serveis que ofereix es troben els de anàlisis geoespacial i el suport de cartografia personalitzada . Aquests serveis son utilitzats pel EITF per la realització dels seus objectius (punxa aquest enllaç per més informació).

Nota: Pots llegir les publicacions del EITF o subscriure't a les news del grup de treball punxant aquest enllaç.
Infos complementàries:

No comments: