Sunday, August 31, 2014

concerning the social safety net

A principis d'Agost vaig llegir un article molt interessant a Bloomberg: For U.S. Middle Class, Neither Savings Nor Safety Net on l'autor observava amb sorpresa que, a Dinamarca, els interessos d'un 56% de les hipoteques estaven fixats per un període de (només!) 10 anys. I no era solament això, sinó que reprenent un altre article publicat a Bloomberg la tardor de l'any passat: The World’s Worst Spendthrifts Aren’t Who You Think, realitzava que els danesos eren un dels pobles més endeutats, no ja d'Europa, sinó del món. I com a prova, mostrava una estadística d'Eurostat on es veia que els països europeus on el deute privat era més el més elevat eren, per aquest ordre: Dinamarca, Holanda, Irlanda, Noruega, Suïssa, Suècia, Regne Unit, Luxemburg ... seguits de Portugal i Espanya i els altres països de la UE.

Què era el que podia explicar aquesta situació?  Com s'havien creat aquests estereotips d'una Europa del nord que estalvia i una Europa del Sud que té la ma trencada?

Quan a l'article més recent l'autor analitza la riquesa i el deute de països com Dinamarca, recorda que els residents de la majoria dels països occidentals necessiten molt menys els estalvis que els americans, perquè aquests països tenen una xarxa de protecció social molt més forta i l'estalvi s'utilitza per a les emergències, i no per a l'educació, la salut i molt menys per a la jubilació. I que a d'altres països que depenen en gran mesura de l'estalvi individual, com ara Austràlia, Itàlia o Japó, la riquesa forma part de l'estalvi de la classe mitjana i no estan invertits en l'habitatge: a Austràlia, per exemple, el 56% de la riquesa està invertida en plans de pensions, enfront del 27% dels USA.

Personalment, m'ha sorprès que en cap dels dos articles es parli de la pressió fiscal i de la transparència del sistema que possibilita la xarxa de protecció social dels països de l'Europa del Nord.  I seguint el fil dels dos articles, trobo preocupant que tant als USA com a l'Europa del Sud l'estratègia política que es dibuixa sigui la de la baixada d'impostos i les retallades de les xarxes de protecció social al bell mig d'una pressió migratòria que acabarà per consumir els escassos recursos que encara es destinen a la protecció social i acabarà per crear unes situacions que tots coneixem.

Friday, August 29, 2014

login and password (2)


Si no estàs familiaritzat amb el tema, et proposo punxar l'imatge o baixar-te-la per ampliar-la: val la pena que li donis un cop d'ull.

Thursday, August 28, 2014

login and password



Anys dient-te que no utilitzis la mateixa contrasenya en més d'un compte i que has de canviar-la sovint, i ara surt un estudi (1) on et diuen que fer-ho és causa de malsons i de trucades o emails als suports informàtics perquè vas oblidar la teva contrasenya. Sinó et passeges amb una eina com KeePass (i una copia sincronitzada al teu mòbil), el nombre de humans que arriben a recordar-se de totes les seves contrasenyes és força limitat. I l'idea d'escriure-les a una llibreta o a un post-it al lloc del treball és poc afortunada i font segura d'altre tipus de preocupacions que cap suport informàtic podrà resoldre't.

El resultat d'aquest estudi és que és millor utilitzar un nom d'usuari i una contrasenya que siguin fàcils de recordar (molt especialment per a tu, ja ens entenem, oi?) quan es tracta de qualsevol aplicació, correu electrònic, xarxa social, etc. on no tinguis cap tipus d'informació confidencial i on ningú pugui treure profit d'utilitzar el teu compte.

Per la resta, et recomano que apliquis el sentit comú. Has te tenir sempre molta cura en no obrir, quan t'ho demanen, la porta dels teus comptes Google o Facebook a aplicacions o xarxes socials que no et mereixin una gran confiança: utilitza en aquests casos comptes de l'estil "Perico" i contrasenyes de l'estil "Palotes". També has de parar molt de compte amb les "visites", els "coneguts" i, molt particularment amb els "companys de la feina", que son normalment els qui poden donar-te un disgust. Pel que fa a les conspiracions planetàries, recorda que aquells que saben com fer-ho i tenen els equips adequats, poden entrar a qualsevol dispositiu electrònic, malgrat tot el que't puguin dir els venedors d'equips de protecció. 

I per l'amor de Déu, deixa de menjar-te la bola amb les histories de la NSA, perquè has de recordar que, sobre la teva vida privada, en diu molt més l'us que puguis fer de la teva targeta de crèdit, o la triangulació per les antenes de telefonia de la posició del teu mòbil o la teva factura de telèfon. Molt més, i de lluny, del que mai podrà dir res del que puguis tenir guardat a un ordinador o a un compte de missatgeria.

Wednesday, August 27, 2014

shanghai maglev transrapid



Shanghai Maglev Transrapid
El Shanghai Maglev Transrapid és la primera línia de ferrocarril a sustentació magnètica comercial del món. En servei des del 1er de Gener del 2004, actualment connecta l'aeroport internacional de Pu Dong amb l'estació de metro de Longyang Road a una velocitat mitjana de 245,5 km/h, i una velocitat màxima d'explotació de 431 km/h (501 km/h el 12.11.2003) i una capacitat d'acceleració de 0 à 350 km/h en 2 minuts.

Entre les critiques que podem trobar al Wikipedia en francès hi ha la de que la construcció dels 30 km de la línia van costar 10 miliards de yuan, una mica més de 1 miliard d'euros i el fet que no hagi estat mai rentable a causa dels alts costs d'explotació i manteniment malgrat l'elevat preu del bitllet: 6 euros per un trajecte d'anada. Aquesta critica, que és especialment dura al Wikipedia en espanyol, no té en compte que el preu per km de la primera línia comercial no arriba a ser el doble del que han costat les línies de l'AVE espanyol, que han utilitzat tecnologies més que provades en altres països. Finalment, dir que un bitllet a 6 euros és un cost molt elevat, me sembla una broma de molt mal gust si ho comparo amb el preu del viatge d'anada de l'aerobús a BCN per la meitat de distància i utilitzant infraestructures d'ús comú. Al Wikipedia en anglès se'ns diu però que la línia de Shanghai cobreix els costs d'operació i manteniment des del 2006: dos anys després de la seva explotació comercial.

Just per acabar, podem trobar una prova de que no es tracta d'una tecnologia comercialment mortala podem trobar en una companyia californiana Applied Levitation LLC, que afirma poder construir línies de metro / ferrocarril regional pel mateix cost que una via d'autopista multiplicant per vint la seva capacitat de transport. I també caldrà seguir de molt aprop els canadencs de Magnovate.

El que si que està clar és que difícilment veurem la tecnologia del tren de Shanghai a Europa. Més que res perquè les dues societats alemanyes que la van construir: una Joint Venture de Siemens i ThyssenKrupp sembla ser que van perdre el dret d'utilitzar les seves patents, que van quedar en mans d'empreses xineses

Tuesday, August 26, 2014

hiberner vs hiverner



Déshabillez Mots
Parlar i escriure en francès pot ser menys fàcil del que ens diuen: el problema és que molt poca gent el parla correctament. Ara bé, què és parlar una llengua correctament?

Léonore CHAIX et Flor LURIENNE fa anys que recorren la francofonia amb l'espectacle Déshabillez mots: Un « strip texte » mené avec élégance par un duo d’obsédées textuelles !  I què dir d'una llengua on pots trobar per a tot arreu prestigiosos concursos de dictats?

En qualsevol cas, la llengua francesa, tal que la defineixen els membres de l'acadèmia, te una rara capacitat de sorprendre't constantment. Fa poc que m'he trobat al davant d'una subtilitat de la llengua francesa que m'era completament desconeguda: la diferència entre les paraules hiberner i hiverner. I es que, quan arriba l'hivern, alguns mamífers es refugien per hiberner, mentre d'altres ho han per hiverner. Quina és la diferència?  T'ho deixo veure en aquests enllaços 
i què dir de l'espanyol?
Ara tampoc vagis a creure que el francès és més complicat que altres llengües. Totes ho son per aquells que han de parlar una llengua que no és la seva llengua maternal o amb la que no han conviscut durant anys. Per exemple, en aquest vídeo podem veure que l'espanyol pot ser una llengua molt difícil d'aprendre. Personalment crec que l'autor del vídeo ha oblidat dir-nos alguna cosa relacionada amb la pronunciació de l'anglès, terreny en el que ell té força a fer. 

però no voldria oblidar-me del català!
Mentre molts barcelonins estan capficats que, amb el català, passa com amb l'espanyol de Salamanca i que ells parlen el català correcte i els altres no, crec que seria bo recordar-los que allò que s'anomena el català estàndard és una llengua de compromís, construïda sobre la base dialectal del català central.

Com és el cas en tantes altres llengües, no existeix una llengua catalana única, sinó diverses varietats dialectals entre les que el català central ha estat seleccionat com el català estàndard. Crec que no estaria de més recordar-ho a les escoles i al Parlament car, personalment, crec que seria una bona base per escriure el futur del país en clau confederal.
  • En aquest sentit et proposo llegir un article sobre una entrevista de Vilaweb al filòleg balear Joan Veny del passat 14.07.2014. Et proposo doncs de llegir el contingut de l'entrevista o, millor encara, mira't el vídeo d'una entrevista que he trobat força simpàtica.
  •  Tampoc estaria de més llegir-se aquesta entrevista de Vilaweb a Pep Albinyana: A la Vall d'Albaida es parla més català que a Barcelona.

Monday, August 25, 2014

china: geopolitical of high-speed trains

High-speed train maintenance
 Wuhan, China
En relació amb un article que vaig publicar avui fa un any: la nova ruta de la seda El China Daily ens parlava a principis del Juliol d'enguany de la represa de les negociacions per la construcció d'una línia d'alta velocitat des de Xinjiang fins Alemanya. El pressupost del que es parla actualment és de $150 miliards i una explotació comercial en 2030 per una velocitat mitja de 200 kmh pels trens de passatgers i de 160 kmh pels de mercaderies

Cal lligar aquest article amb un altre publicat també per China Daily el passat mes de Maig on se'ns deia que Xina estava avaluant el projecte d'una línia d'alta velocitat que tindria el seu punt de sortida al NE de la Xina, creuaria Sibèria fins a l'estret de Bering, i després recorreria la costa de l'Oceà Pacífic, des d'Alaska al Canadà, i després arribaria al seu destí final: els EUA. El punt més delicat es trobaria a l'estret Bering i demanaria la construcció d'un túnel submarí de 200 km aprox. Però Xina considerava que tenia la tecnologia necessària per construir un túnel d'aquestes característiques car, essencialment, és la mateixa que pensa utilitzar en el projecte de Fujian (Taiwan Strait Tunnel Project) per la construcció d'un túnel ferroviari d'alta velocitat que hauria d'unir el continent amb l'illa de Taiwan.

I si a causa de l'oposició popular s'ha deixat expirar el memoràndum signat pels líders xinesos i la junta militar de Myanmar (Birmània) per la construcció d'una línia d'alta velocitat que havia de connectar la província xinesa de fins un nou port al golf de Bengala, a The New York Times no tenen cap dubte de que Myanmar haurà d'acabar signant-lo, car el projecte xinès anava acompanyat de la construcció d'un port i d'un embassament hidroelèctric que el país no podria mai construir amb els seus propis recursos.

Mentre tant, The Guardian ens informava el passat 1er d'Agost que la junta militar en el poder a Tailàndia havia signat un acord amb Xina per la construcció del primer tram dels 3'000 km de la línia d'alta velocitat que haurà d'unir la vila de Kunming, al sud de la província de Yunnan (Xina), amb Singapur, passant per Laos, Tailàndia i Malàisia (veure el mapa de The Guardian).

A Forbes també tenen molt clar que hi ha molt i molt en joc al voltant de les línies d'alta velocitat. Sarwant Singh comença un article sobre el particular amb aquestes paraules: En el futur, el tren d'alta velocitat connectarà no només ciutats, estats i països, sinó continents. D'aquí 15 o 20 anys,  mitjançant la xarxa mundial de trens d'alta velocitat, hom podria viatjar sense problemes des de Londres a Beijing (Xina) i fins i tot amb una petita desviació als països del Golf.

Si jo fos Angela Merkel o François Hollande, me llegiria detingudament aquestes informacions, parlaria amb els responsables de Siemens i d'Alstom, miraria d'imposar un acord federal a Ucraïna, trucaria a Vladimir Putin, i miraria de reunir-me amb ell a fi d'obtenir un acord sobre el preu del gas rus a canvi de finançar-li la transformació del ferrocarril Trams-Siberià en una línia d'alta velocitat, i així assegurar-me que tinc una via d'accés alternatiu al mercat xinès que no passa per les infraestructures de les que es propietari el govern d'aquell país. I, posats a fer, també discutiria amb el govern de la Índia si estarien interessats en la construcció d'un ramal des de l'Asia Central car, els xinesos semblen deixar-los aïllats amb les seves línies d'alta velocitat. Es una idea molt personal i val el que val, però me sembla una idea força raonable.

Sunday, August 24, 2014

americans renounce to U.S. citizenship


Es tracta d'un fenomen que coneixem a Suïssa, però del que no es parla fora del país. Tos coneixem algun nord-americà que ja ha renunciat a la seva nacionalitat o pensa fer-ho. La causa es troba en una llei duríssima: la Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) que obliga als ciutadans americans residents a l'estranger a presentar una declaració d'impostos anual al fisc americà.

Com els salaris a Suïssa son més elevats que als USA i, comparativament, els impostos son més baixos, el pessic que se'n du el fisc americà, malgrat les deduccions, pot ser molt alt. Tant que, algunes famílies, arriben amb problemes a arreplegar el que haurien de pagar per partida doble: al fisc suís i al fisc americà, amb la particularitat que les prestacions dels USA als seus ciutadans a l'estranger son inexistents.

Com aquella llei obliga els bancs suïssos a informar el fisc americà dels moviments dels comptes dels seus ciutadans, sota l'amenaça de retirar-lis la llicència per operar als USA si descobreixen que un sol dels seus ciutadans no ha passat pel filtre, la banca suïssa es mostra reticent a obrir comptes (o a guardar-los!) als ciutadans d'aquell país, i es dediquen a exercir un control que va més enllà de les seves funcions sobre els moviments dels seus comptes. Cal afegir que aquestes accions s'estenen a tots els membres de la família: fins i tot als menors d'edat.

En conseqüència, s'està produint un fenomen força curiós. I es que, mentre hi ha gent que es mata a les fronteres per arribar a viure als USA i obtenir la nacionalitat d'aquest país, aquells que la tenen i viuen a l'estranger estan començant a renunciar a ella.  

Friday, August 22, 2014

curiosity

A principis de mes, es celebraven els dos anys de l'arribada del Curiosity a la superfície de Mars. A space.com han fet un balanç de tot el que ens ha anat aprenent aquest enginy, destinat a determinar si mai hi havia hagut una vida microbiana al planeta: After 2 Years on Mars, NASA's Curiosity Rover Aims for Huge Mountain. Però és a la pàgina de la NASA on trobaràs més informació: per exemple, on és troba en aquest moment! De totes maneres, la NASA ja està treballant en un altre enginy que està previst que arribi en Mars del 2020, veure: Oxygen-Generating Mars Rover to Bring Colonization Closer.

Thursday, August 21, 2014

creative cartography: european office markets

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/economia/mapa-ratio-funcionaris-regions-europees-3080390
Estava fent neteja en les meves notes, quan he caigut en aquest article que Martí Massot va publicar a El Periódico el passat 13.02.2014: ¿Quants funcionaris hi ha a cada regió d'Europa? Mapa amb la ràtio de funcionariat respecte al total d'empleats d'oficines a nivell de comunitat autònoma. Situant aquest article en el context del debat sobre la consulta per la independència, el Sr. Massot ens deia sota l'etiqueta "Periodisme de dades" que :
El 36% dels empleats d'oficina espanyols eren funcionaris el 2011. Així ho afirma l'estudi de la multinacional DTZ basat en dades d'Oxford Economics. Grècia (46%) i Portugal (42%) copen els dos primers llocs d'aquesta llista, en què el Regne Unit (18%) i Suïssa (19%) obtenen les ràtios més baixes (...) Espanya (36%) és el cinquè país dels 21 estudiats amb la ràtio més alta de funcionaris, un índex lleugerament superior a la mitjana, que se situa en 28%. Extremadura (60%) és la comunitat autònoma (NUTS 2 en la nomenclatura europea) on hi ha més presència relativa de funcionaris a Espanya, així com la quarta a nivell europeu. A nivell de l'Estat espanyol, Catalunya és la comunitat que obté la ràtio més baixa.
Un cop d'ull als comentaris dels lectors permet realitzar que no es van adonar que l'objectiu de l'estudi de DTZ, era el d'una empresa que es dedica a la compra-venda i al leasing d'espais per oficines comercials.
  • Jo crec que l'autor podria havers-se qüestionat sobre si aquesta ràtio s'explicava perquè hi ha regions d'Europa on no hi ha cap altra feina possible més enllà que la de funcionari (afegir que potser aquells que guanyen les places no son necessàriament originaris de la regió on acaben treballant). 
  • I si aquest fos el cas, seria lògic que DTZ marqui en vermell les regions on no estigui interessada en comprar espais per oficines que no podrien llogar o vendre. Tot i com ho passaria amb més de la meitat de Catalunya si l'escala de l'anàlisi no fos la regional, sinó la comarcal. 
  • També trobo a faltar en l'autor la curiositat de demanar-se sobre les dades utilitzades car, fins on jo sé, per les seves característiques internacionals, Brussel·les i Ginebra haurien d'acumular un nombre de funcionaris internacionals molt pel damunt del que reflecteix el mapa utilitzat per l'autor. Seria possible que els pressupostos dels organismes internacionals i els de tota la constel·lació d'oficines que els envolten -des dels gabinets jurídics fins a les ONGs- facin que aquestes zones siguin interessants per DTZ i expliquin la seva coloració en blau?  
Trobo preocupant que cap d'aquests punts no hagin pogut estar tinguts en compte per l'autor, car no puc ni imaginar-me que la producció de bilis que hom pot observar en els comentaris dels lectors fessin part de l'objectiu de l'article.

Wednesday, August 20, 2014

the intricate economics of terrorism (2)

El passat 13.08.2014 vaig compartir amb tu una conferencia de Loretta Napoleoni: The intricate economics of terrorism, del Juliol 2009, on ens presentava les connexions entre el mon del terror amb el crim organitzat i amb l'economia en general.

Avui m'agradaria compartir amb tu un article publicat a la secció de noticies d'economia de El Confidencial: Cotizalia. L'article, publicat el 25.06.2014, està signat per un antic estudiant de la UAB, Marc Garrigasait, i porta per títol: Cómo se financia el grupo yihadista ISIS.

Val la pena llegir-lo i et recomano que trobis un moment per fer-ho. Afegir que aquest article està basat en un altre publicat el 17.06.2014 al Financial Times: Selling terror: how Isis details its brutality. Bàsicament, es tracta de l'anàlisi dels Anual Reports de l'ISIS pels anys comptables del 2012 i 2013, on es detalla la freda comptabilitat del terror (sense estalviar les massacres, les conversions i els diners obtinguts per aquests mitjans), realitzada segurament per antics estudiants de les millors universitats europees i americanes i adreçada amb tota probabilitat als seus sponsors.

Els dos articles mencionen quins son els sponsors de l'ISIS, però com tothom ja ho sap i, fins i tot alguns clubs de futbol els llueixen a les seves samarretes cada diumenge, no afegeixen gran cosa més. I és una llàstima, perquè si es digués que ens trobem davant d'una guerra per procuració entre l'Aràbia Saudita i Qatar contra Iran, les coses estarien molt més clares. També ho estarien si es parlés molt més clarament del petroli que l'ISIS extreu dels pous a Síria i que exporta a través de Turquia. O la preocupació d'aquest darrer país perquè el Kurdistà Iraquià pugui exportar el seu petroli a través de ... Turquia! (Turkey urges US to lift obstacles on Kurdish oil sales, Financial Times, 14.08.2014).

I mentre uns ajuden els kurds perquè es protegeixin junt amb les altres minories religioses que ara tenen al seu càrrec i, per extensió, els xiïtes iraquians. I mentre altres ajuden a Herzbollah, perquè ajudi Síria en el seu combat contra Al-Qaeda. I mentre uns altres ajuden Al-Qaeda i l'ISIS a combatre els kurds i els xiïtes iraquians i sirians. I mentre joves musulmans "idealistes" saudites, europeus, americans, australians, ... es dessagnen en un conflicte que no sembla tenir un clar guanyador ... la producció de petroli segueix estable i les armes continuen a arribar a la zona, darrerament amb "finalitat humanitària".

I com l'Iran està corromput fins el moll de l'ós (Iran: Rogue trader), Pakistan està massa lluny i les monarquies del Golf no fan el pes, me temo que sé quin serà el país que vindrà a salvar la situació quan tothom estigui exhaust i sense forces per combatre'l. El país que concentrarà el pas dels oleoductes del Golf Pèrsic i del Caucas i tindrà la clau per enviar el petroli cap Europa o la Xina. El país pel que passaran les futures rutes de la seda entre Europa i la Xina (autopista i ferrocarril d'alta velocitat). Segurament el futur client més important de la industria de l'armament. Els russos el coneixen, els americans i els xinesos també. I alguns governs europeus fan com si no ho sabessin ... i segueixen donant-li llargues a la seva demanda d'adhesió.

Tuesday, August 19, 2014

the rosetta probe and the enthusiasm of europeans

el cometa "Chury" ...
Jo no sé si una sèrie de TV, uns famosos que s'escridassen en un estudi, o un campionat de futbol poden atreure els ciutadans més que una sonda espacial europea, en missió des de fa més de deu anys i que ha arribat puntual, al lloc i a l'hora, on es va calcular que Rosetta havia de trobar-se amb el cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko (Chury, pels amics). 

Si et deixes caure per la pàgina de la sonda a Twitter, sembla ser el cas.

Clar que, també podríem dir que l'Agència Espacial Europea potser no hagi fet l'esforç de difusió que s'esperava d'un programa que ha costat al contribuent 1,3 miliards d'euros. Personalment, crec que haurien pogut augmentar de molt poc el pressupost per fer-se amb els serveis d'un expert en comunicació. Un community manager que animés tant la pàgina a Twitter, com a Facebook o la pàgina web de la missió. Historia de crear un xic d'emoció (potser un xic més d'emoció de la que va mostrar l'equip de la missió) i fer participar els contribuents en la il·lusió de que, sense ells, aquest programa no hauria estat possible.

El cas és que, després d'un viatge de més de deu anys, Rosetta ha obert un nou capítol en l'exploració del Sistema Solar. S'ha convertit en la primera nau espacial que s'apropa a un cometa (més gran del que sembla a primera vista), al que acompanyarà fins la fi del 2015 i en el que desplegarà un robot pel seu estudi.

Si la sonda hagués estat americana, potser ens haurien fet somniar dient-nos que podria ser el preludi del desplegament en altres cometes d'estacions d'observació que viatjarien al seu damunt. I que durant el seu desplaçament ens enviarien dades sobre indrets de l'univers on mai s'ha aventurat encara cap nau espacial. Potser tenim prou amb seguir els somnis dels americans per ocupar-nos de tenir-ne de propis.

Rosetta mission findings: no room for dirty snowballs
Rosetta Spacecraft: To Catch a Comet
5 Amazing Facts about Europe's Comet-Chasing Rosetta Probe
'Face' on Comet 67P Spotted by Rosetta Spacecraft (Photo)
First Comet Close-Ups from Rosetta Spacecraft Reveal a 'Scientific Disneyland' (Photos)
Europe's Rosetta Spacecraft Makes Historic Arrival at Comet
L'actualité de la sonde Rosetta en temps réel

Monday, August 18, 2014

to infinity... and beyond!

Arjen Robben in Star Trek?
Deixa'm compartir unes notes sobre uns articles relacionats amb l'espai que he anat recollint darrerament:

NASA Is Building the World's First 3D-Printed Space Cameras, space.com. La NASA ha dissenyat una càmera de 50 mm que estarà construïda per l'assemblatge de peces construïdes per impressió 3D. La importància de l'assaig rau en que la construcció a distància de peces de recanvi complexes no seria ja un problema per naus que es trobessin distants de la Terra.

Astronauts Test Google Glass, Heart Monitor in Undersea Base, space.com. NEEMO (NASA Extreme Environment Mission Operations) és el nom d'un programa de la NASA que va començar el 2001 i està dissenyat per l'estudi del comportament de grups de científics en un entorn tancat i aïllat (el laboratori submarí de la NOAA Aquarius) en condicions similars a les que es trobaria un equip allunyat i aïllat de la Terra. I és en el quadre d'aquest programa que els científics que participen havien de realitzar diversos assaigs amb les Google Glass, que els ajudarien a seguir la documentació dels procediments a seguir en l'espai, i un monitor de ritme cardíac amb connexió Bluetooth, destinat a reemplaçar els que s'utilitzen actualment a la ISS. Bàsicament els assaigs estan relacionats en identificar qualsevol possible interferència en un espai reduït on s'acumulen tot tipus d'aparells, uns més sensibles que altres.

Lift-Off! US Air Force Launches GPS Satellite to Orbit, space.com. En un terreny molt més lligat amb el nostre quotidià, la USAF ha llençat un nou coet, que posarà en orbita un satèl·lit GPS molt més precís, de darrera generació, destinat a reemplaçar un vell satèl·lit que ha operat des del 1992.

'Impossible' Space Engine May Actually Work, NASA Test Suggests, space.com. I parlant de coets i ja per acabar per avui, dir que els investigadors del Johnson Space Center de la NASA (Houston) han constatat que: a microwave thruster system that requires no propellant does indeed generate a small amount of thrust (...) "Test results indicate that the RF [radio frequency] resonant cavity thruster design, which is unique as an electric propulsion device, is producing a force that is not attributable to any classical electromagnetic phenomenon and, therefore, is potentially demonstrating an interaction with the quantum vacuum virtual plasma". Si arribessin a fer funcionar aquesta tecnologia, els vols espacials serien molt més barats i molt més ràpids, obrint potencialment el cosmos a l'exploració.

Sunday, August 17, 2014

oh, how hard it is to speak spanish!



Un vídeo genial realitzat per dos germans colombians que, en poc més de dos anys, ja ha rebut més de 7 milions de visites a youtube! També pots donar-li un cop d'ull al tema coreografiat per unes coreanes . El pots utilitzar lliurement quan et diguin que el català no serveix per res. I que amb l'espanyol es pot anar per tot arreu del món.

Clar que, potser el català no sigui diferent. I sinó t'ho creus, dones-li un cop d'ull al vídeo del Niño de la Hipoteca: Que difícil és parlar bé el català! Clar que, tornant a l'espanyol ...

Tornant al vídeo, pots donar també un cop d'ull al que resumeix l'actuació a BCN el passat 02.11.2013 i passar-te per aquestes pàgines:

Saturday, August 16, 2014

machine predicts heart attacks 4 hours before doctors

WHEN someone shouts "Code Blue!" in a hospital, it usually means a patient needs immediate help. An algorithm may be able to make that call 4 hours earlier to head off dangerous situations. 

Code Blue events, which include cardiac or respiratory arrest, can be difficult to anticipate. Doctors use a scorecard, known as the Modified Early Warning Score, to estimate the severity of a patient's status by looking at vital signs like heart rate, blood pressure and temperature. Knowing that certain patients are at high risk helps hospitals to lower rates of arrest and shorten hospital stays.

Sriram Somanchi of Carnegie Mellon University in Pittsburgh, Pennsylvania, and his colleagues wanted to see if a computer could predict when these emergencies were imminent. "We had to understand what happens in Code Blue patients before they enter Code Blue," Somanchi says. (see more in Machine predicts heart attacks 4 hours before doctors - tech - 11 August 2014 - New Scientist)

Wednesday, August 13, 2014

the intricate economics of terrorism: loretta napoleoni

http://www.ted.com/talks/loretta_napoleoni_the_intricate_economics_of_terrorism/transcript#t-854324
Loretta Napoleoni
blog i wiki
Loretta Napoleoni ens presenta The intricate economics of terrorism, realitzat el Juliol 2009, les connexions entre el mon del terror amb la crim organitzat i amb l'economia en general. Loretta, és un expert en macroeconomia que es va fer famosa seguint els dòlars de les xarxes terroristes. Actualment treballa sobre la zona grisa on el crim i el crèdit no regulat es reuneixen.

  • Mentre entrevistava al cap de les Brigades Roges, vaig descobrir que la seva existència no estava regida per la política o la ideologia, sinó que estava regida per l'economia. Constantment estaven sense diners. Constantment buscaven diners. Contràriament al que moltes persones creuen, el terrorisme és un negoci molt car. Els donaré un exemple. En els anys 70, la facturació de les Brigades Roges anualment era de 7 Mio de US$. Actualment, aquesta xifra estaria entre 100 i 150 Mio de US$, aproximadament.
  • S'adonaran que, vivint clandestinament, no és fàcil produir aquesta quantitat de diner. Això explica per què, durant els meus entrevistes amb les Brigades Roges, i més endavant, amb altres organitzacions armades, incloent a membres del grup al-Zarqawi, a l'Orient Mitjà, tots van ser extremadament reticents a parlar sobre ideologia o política. No tenien ni idea d'aquests temes. Els líders de les organitzacions terroristes són els que decideixen la visió política, i generalment, són entre cinc i set persones. La resta dels membres l'únic que fan, dia rere dia, és buscar diners.
  • I el que vaig descobrir va ser aquesta realitat paral·lela, un altre sistema econòmic internacional, que funciona paral·lelament al nostre i que va ser creat per organitzacions armades (...) que han seguit pas a pas l'evolució del nostre sistema, del nostre capitalisme occidental.
  • Quan vaig entrevistar a Mario Moretti, el líder de les Brigades Roges, l'home que va segrestar i assassinar Aldo Moro, ex-primer ministre italià, finalment vaig entendre que el terrorisme és un negoci. Estava dinant amb ell en una presó d'alta seguretat a Itàlia. I, mentre menjàvem, vaig tenir la clara sensació que havia tornat a Londres, i dinava amb un col·lega banquer o un economista. Aquest tipus pensava igual que jo!
Et proposo de veure tot el vídeo punxant en l'imatge de dalt o en aquest enllaç. Tot i que el vídeo és anglès, pots escollir els subtítols al menú d'abaix a la dreta o llegir-te la transcripció de la conferència en una de les llengües disponibles.

    Tuesday, August 12, 2014

    suïssa vista des de new york

    Gstaad, al cantó de Berna
    Dos articles de Business Insider que ens dona una imatge de com es veu Suïssa des de New York.  El primer, basat en un estudi de The Economist sobre quin era el millor lloc per néixer el 2013: The Best Place To Be Born Is Switzerland, 05.12.2012. El segon: 7 Reasons Why Life Is Better In Switzerland Than America, 30.07.2014. On un enginyer informàtic ens explica allò que troba millor a Suïssa ... abans d'explicar perquè pensa deixar aquest país per anar-se a viure a Califòrnia! 

    Monday, August 11, 2014

    creative cartography: six californias project


    Tot i que pugui semblar-ho The Six Californias Project no és exactament un projecte de cartografia creativa, sinó el resultat d'una idea de Tim Draper, un polèmic home de negocis, que ha llençat una proposició per dividir en sis estats més petits i més fàcils gestionar l'estat més important dels USA, 40 Mio de habitants i 8a economia del món. La proposició de Draper ha rebut fins ara 1'300'000 signatures.

    Home Page of Six Californias Project 
    Wikipedia: Six Californias
    Oremus, Will: What’s Worse Than One California? Try Six Californias. Slate.com, 17.07.2014
    Bump, Philip: There’s a plan to split California into 6 states. Here’s what it might look like. The Washington Post, 15.07.2014

    Sunday, August 10, 2014

    kill off email to boost productivity

    El passat 11.04.2014 The Sydney Morning Herald ens deia que, per frenar la baixa de productivitat que el bescanvi d'emails provocava en l'empresa, una companyia havia prohibit l'us dels emails interns que portessin en copia un grup de col·legues. I que, en el marc d'aquesta estratègia, s'havia instaurat un sistema intern de multes que va reeixir a reduir el nombre de missatges interns en un 95% anual.

    Un informe de la consultoria McKinsey ja havia destacat en 2012 que la redacció, lectura i resposta de correus interns (i encara més quan acaben organitzant un "pollo" majúscul), constituïen el 28% de la feina d'un empleat tipus.

    Personalment soc un xic escèptic amb certes alternatives que s'han posat en marxa en algunes empreses: com ara la promoció dels wikis i de les eines de col·laboració social en comptes del correu electrònic, que alguns experts han assegurat que podria millorar la productivitat fins a un 30%.

    Podria ser el cas d'una empresa mencionada pel diari, que el 2011 assegurava voler acabar amb el correu electrònic i la dependència 24h/24h a la que sotmetia els seus 78'500 empleats ... Però jo he treballat amb aquesta empresa i ... francament, sempre hem acabat creuant més correus electrònics dels que jo hauria considerat necessaris. I res m'ha fet canviar la idea de que els seus processos burocràtics eren la causa d'un problema del que els emails no eren més que l'efecte.

    Tornant a llegir un vell article que van publicar a El Confidencial el 29.10.2013 sobre el CEO de Virgin Australia, John Borghetti: "Me levanto a las 3 de la mañana para responder los 500 'mails' que recibo" me demano sinó seria una bona idea de dir aquests managers desesperats de fer un stage a la meva empresa perquè, més enllà de les multes i dels gags tecnològics, es donin compte que segurament el problema es troba en la definició dels processos interns de l'empresa, en un organigrama que ningú té clar (el CEO potser sigui el primer en no tenir-lo clar, sinó ha aprés encara a delegar) i en la manca d'una cultura d'empresa que no ha estat capaç de guanyar l'adhesió del personal.

    Saturday, August 9, 2014

    mcb-a: la magie du paysage russe

    Ilia Repine,
    Dans un champ (1879)
    Isaak Levitan
    Le bois de bouleaux (1889)
    Nikolaï Pimonenko
    De retour de la fôret (1900)
    Nikolaï Kouznetsov
    Jour de fête (1879)
    Aprofitant el 200è aniversari de l'establiment de relacions diplomàtiques entre Rússia i Suïssa, el Musée Cantonal des Beaux-Arts (mcb-a) de Lausanne ha organitzat, amb la galeria nacional Tretiakov de Moscou, una exposició dels fons dels millors mestres del paisatge russos: Magie du paysage russe. Chefs-d’œuvre de la Galerie nationale Trétiakov, Moscou. Vam anar a visitar-la ahir, i he de confessar que, no coneixent pràcticament res d'aquests mestres, vam sortir de l'exposició completament al·lucinats.

    Reprenent les paraules del dossier de premsa de l'exposició: Si per a molts la contribució de l'escola russa a la modernitat comença amb l'avantguarda de la dècada de 1910, la veritat és que cal situar la ruptura amb l'art acadèmic a mitjans del segle XIX, quan una nova generació d'artistes es va negar a sotmetre als dictats de l'Acadèmia Imperial de Belles Arts de Sant Petersburg. Abandonant els temes bíblics i mitològics, aquest artistes van sortir a la descoberta de les tradicions i dels paisatges russos, re-visitant el seu passat en el context altament polititzat de l'afirmació de la identitat nacional, l'abolició de la servitud i la creença d'una contribució decisiva a la construcció d'una societat moderna i democràtica. En aquest context de canvis profunds, el paisatge va jugar un paper clau.

    Es tracta d'un grup de pintors que eren coneguts amb el sobrenom dels Ambulants i entre els que  se'm fa molt difícil de destacar un mestre entre els altres. No puc oblidar però la impressió que m'han fet Isaac Levitan (pintures) Ivan Chichkine (Dans la forêt de la comtesse Mordvinova à Peterhof, 1891; veure altres pintures), Nikolaï Pimonenko (que avui seria ucraïnès; pintures), Grigoriy Myasoyedov (pintures), Ilia Répine (impressionant també en altres terrenys que el paisatge, pintures), ...

    Friday, August 8, 2014

    la fondation pierre gianadda: expo renoir

    Fundació Pierre Gianadda (Martigny, Valais)
    Jean Renoir cousant
    P.Auguste Renoir (1898)
    Leonardo Da Vinci: étude d'anatomie 
    comparative et étude de mécanique, (1507)
    César Baldaccini - Le Pouce
    Antoine Bourdelle - Le Grand Guerrier
    El passat 20 de febrer vaig dir-te que aquest any hi havien quatre exposicions molt interessants a la a Fondation Pierre Gianadda que no ens agradaria perdre'ns. Si se'ns va passar la de La Beauté du corps dans l'Antiquité grecque, ahir vam poder veure la de Renoir, amb més de cent obres de la seva carrera provinents de diversos museus i col·leccions privades d'arreu del món. Sols me mancava una de les meves preferides: Le Déjeuner des canotiers (Phillips Collection, Washington DC), que ja havien presentat a la fundació el 2004.

    El Musée gallo-romain de la fundació s'explica perquè aquesta està construïda sobre les restes de l'antiga vila romana d'Octodurus: no manquen peces d'una extraordinària qualitat i estat de conservació d'aquella època. En particular, ens van sorprendre per la seva "relativa modernitat" les vaixelles de ceràmica, una bateria de cuina i ... una navalla!

    Seuint amb tot el que pots veure amb el preu de l'entrada, també vam poder visitar l'exposició permanent Léonard de Vinci – L'inventeur: la veritat és que no sé trobar les paraules per descriure el que he sentit veient les maquetes o els facsímils amb els seus dibuixos i la seva lletra.

    Després de passar ràpidament per l'exposició Michel Darbellay, peintre de la lumière vam aturar-nos una estona mirant els vitralls moderns de l'exposició Les vitraux de Hans Erni et du Père Kim En Joong i alguns quadres dels fons de la Fundació: Picasso, Klee, Van Gogh, ...

    Auguste Rodin
    Le Baiser éternel.
    També vam visitar ràpidament el Musée de l'Automobile, molt més interessant del que'm pensava. No és solament que hi hagin vehicles que daten de finals del s. XIX ... Es que tots els models que tenen estan en estat de marxa i han passat l'equivalent de la ITV: senzillament impressionant!

    I ja per acabar, vam estar passejant pel jardí exterior, on es troba el Parc de sculptures en plein air. Deixant de banda escultures com les de  Baldaccini i Bourdelle (aquí dalt) no puc deixar de mencionar dues de Auguste Rodin: Le Baiser éternel o Méditation avec bras.. Si hi han "escultures", com ara una de Tàpies, que son perfectament prescindibles, d'altres val la pena de veure-les: per exemple, La pomme de Guillaunme Tell (Claude Lalanne) o una peça de granit increïble: Surface triangulaire dans l'espace (Max Bill). Igual que el jardí on es troben.

    Thursday, August 7, 2014

    a new chott appears in tunisian desert: gafsa

    Gafsa Lake
    El passat 28.07 el blog de France24 ens informava d'un fenomen que es pretenia raríssim: l'aparició d'un llac al bell mig del desert tunisià, a la zona de Gafsa. Quatre dies després la noticia es difonia per tota la premsa anglo-saxona, ja amb un to menys sensacionalista, però sense entrar a fons en el fet que, a la mateixa zona, es troben els llacs salats de Chott el-Gharsa, Chott el-Djérid o el de Chott el-Fejaj, aquest darrer a 20 km de la Mediterrània.

    Just per acabar afegir que, al Magreb, es coneix com "Chott" (de l'àrab "Chatt", o "Txad") una superfície d'aigua salada permanent, amb una línia de costa que varia en funció de l'evaporació.

    Wednesday, August 6, 2014

    sobre l'atracció de les ciutats al llarg de la historia

    De Maximilian Schich es podria dir que és un professor associat en Art i Tecnologia  que treballa a la Universitat de Texas, a Dallas. Clar que, quan llegeixes que el seu domini de recerca està orientat a la recerca de la convergència entre l'hermenèutica, la visualització de la informació, la informàtica i la física per entendre l'art, la història i la cultura ... doncs realitzes ràpidament que no és el perfil de professor de historia de l'art que't vas creuar als passadissos d'una de les més reputades universitats del Vallès.

    Imagino que després de treballar en el camp de les xarxes complexes en les arts i les humanitats amb Dirk Helbing, a l'ETH de Zurich (2012) va poder donar un cop d'ull als treballs que aquest està fent pel projecte FuturICT Knowledge Accelerator and Crisis Relief System, O potser es va fixar en qualsevol altre dels projectes impressionants en que treballa Dirk Helbing al voltant del Living Earth Simulator. Un sistema informàtic destinat a la modelització de sistemes a escala mundial: les economies, els governs, les tendències culturals, les epidèmies, l'agricultura, el desenvolupament tecnològic, ... amb l'ajuda de fluxos massius de dades, sofisticats algoritmes i tot el hardware necessari.

    Però tornem a  Maximilian Schich perquè ahir vaig llegir-me un article sobre el seu darrer treball que m'ha impressionat, LiveScience: See Which Cities Attract the World's Greatest Minds, 01.08.2014.

    Maximilian Schich i el seu equip van extreure de la base de dades freebase.com les informacions dels llocs naixement i de defunció de més de 150'000 personatges celebres de la historia de la humanitat durant un període de 2000 anys. Partint de la hipòtesi de que, en la majoria dels casos, el lloc de defunció coincidia amb el lloc que aquests personatges havien escollit per a viure, l'equip va cartografiar l'evolució històrica de les viles més atractives per aquests personatges. Pots veure els resultats en aquest vídeo impressionant: Birthplace to 'Death Bed' Of 150,000 Famous People Visualized.

    Et proposo veure com han evolucionat els centres d'atracció a Europa entre els anys 1 i 2012. Com durant molts anys Roma estava al centre i com, poc a poc, comencen a veure's ciutats que comencen a connectar-se entre si. L'explosió del Renaixement a Itàlia, i més tard l'explosió dels Països Baixos. Anys més tard l'atracció brutal de Paris i la distribució dels personatges més famosos entre diverses ciutats alemanyes ...

    Un estudi i un vídeo espectaculars!

    Monday, August 4, 2014

    sobre els aspectes inesperats del gas natural



    L'explotació del gas natural a l'estat de Colorado (USA) ha tingut un efecte inesperat. La creació d'una coalició: Thompson Divide Coalition que ha unit en un mateix combat agricultors, ramaders, empresaris turístics i ecologistes. L'objectiu: acabar amb l'extracció de gas i conservar el paisatge!

    Font Ben Adler: Cowboys, hunters, and enviros team up to fight natural gas drilling, Grist, 11.07.2014

    Sunday, August 3, 2014

    rosselló: el parc agro-solar d'ortafà



    Et proposo donar un cop d'ull a aquest vídeo i a les 87 Hes. del parc agro-solar d'Ortafà, al Rosselló. Inaugurat el passat 04.07.2014, és el més gran de la Catalunya Nord i el 6è de la República Francesa. 

    Un exemple molt i molt interessant sobre la integració de la producció d'energia renovable i la redinamització d'una activitat agrària en abandó.

    Un treball remarcable de la societat normanda Juwi: en la realització tècnica, però també en les solucions identificades per la protecció de les espècies locals i la creació de treball riquesa sostenibles pels habitants. Tampoc oblidar el remarcable treball de col·laboració de les administracions local i regional amb els propietaris agraris del municipi per mobilitzar-los en el projecte i associar-los a la seva reeixida. 


    Enerzine: Le plus grand parc solaire de Languedoc Roussillon, 09.07.2014
    Juwi: Inauguration du parc agri-solaire d'Ortaffa, 04.07.2014 
    L'Indépendant: Ortaffa La centrale au sol qui réconcilie le solaire avec l'agriculture, 22.08.2012

    Saturday, August 2, 2014

    study shows China high speed rail boosts business ...


    Recent research carried out by a World Bank team shows that at the current stage of development, transport projects such as high speed rail can trigger significant agglomeration benefits in China.

    For example, all being equal, halving the economic distance within the coastal region Guangdong was estimated to lead to a 10% rise in average business productivity.

    Given the current level of data and professional skills base, the report recommends that China broadly follow the UK model to assess the high-speed rail’s impacts on business productivity.

    The existing data sources cannot yet support a robust quantification of the impact on jobs. However, as expected in the theoretical models, business operations in the service industries as well as the management and sales departments of other industries have been adapting rapidly to the significantly raised accessibility - in particular, trip frequencies of the existing travelers have increased sharply. Passenger surveys indicate a substantially higher percentage of business-related travelers on high speed rail than on conventional rail (e.g. 17% greater share for Changchun-Jilin and 11% for Beijing-Shanghai) and an overall high proportion of business travelers (e.g. 40% for Changchun-Jilin and 63% for Beijing-Shanghai of all HSR passengers). The report recommends that the evidence base be built up through business interviews using the methodology developed by the study team and tested in the two case study areas.

    The tourism survey has shown that the tourism industry has experienced a rapid transformation: the tourist trips have been increasing rapidly at major attraction sites on the lines. On the other hand, improved accessibility by high speed rail enables some tourists to spend fewer nights. More surveys and data collection are required to understand the changes in trip-making, tourist expenditure, and over-night stay patterns. 

    See also Thailand moving ahead with high speed rail plans that will eventually be part of a high speed rail network from China to Laos, Malaysia and Singapore; China contemplates new silk road of steel to Europe.