Wednesday, August 13, 2014

the intricate economics of terrorism: loretta napoleoni

http://www.ted.com/talks/loretta_napoleoni_the_intricate_economics_of_terrorism/transcript#t-854324
Loretta Napoleoni
blog i wiki
Loretta Napoleoni ens presenta The intricate economics of terrorism, realitzat el Juliol 2009, les connexions entre el mon del terror amb la crim organitzat i amb l'economia en general. Loretta, és un expert en macroeconomia que es va fer famosa seguint els dòlars de les xarxes terroristes. Actualment treballa sobre la zona grisa on el crim i el crèdit no regulat es reuneixen.

  • Mentre entrevistava al cap de les Brigades Roges, vaig descobrir que la seva existència no estava regida per la política o la ideologia, sinó que estava regida per l'economia. Constantment estaven sense diners. Constantment buscaven diners. Contràriament al que moltes persones creuen, el terrorisme és un negoci molt car. Els donaré un exemple. En els anys 70, la facturació de les Brigades Roges anualment era de 7 Mio de US$. Actualment, aquesta xifra estaria entre 100 i 150 Mio de US$, aproximadament.
  • S'adonaran que, vivint clandestinament, no és fàcil produir aquesta quantitat de diner. Això explica per què, durant els meus entrevistes amb les Brigades Roges, i més endavant, amb altres organitzacions armades, incloent a membres del grup al-Zarqawi, a l'Orient Mitjà, tots van ser extremadament reticents a parlar sobre ideologia o política. No tenien ni idea d'aquests temes. Els líders de les organitzacions terroristes són els que decideixen la visió política, i generalment, són entre cinc i set persones. La resta dels membres l'únic que fan, dia rere dia, és buscar diners.
  • I el que vaig descobrir va ser aquesta realitat paral·lela, un altre sistema econòmic internacional, que funciona paral·lelament al nostre i que va ser creat per organitzacions armades (...) que han seguit pas a pas l'evolució del nostre sistema, del nostre capitalisme occidental.
  • Quan vaig entrevistar a Mario Moretti, el líder de les Brigades Roges, l'home que va segrestar i assassinar Aldo Moro, ex-primer ministre italià, finalment vaig entendre que el terrorisme és un negoci. Estava dinant amb ell en una presó d'alta seguretat a Itàlia. I, mentre menjàvem, vaig tenir la clara sensació que havia tornat a Londres, i dinava amb un col·lega banquer o un economista. Aquest tipus pensava igual que jo!
Et proposo de veure tot el vídeo punxant en l'imatge de dalt o en aquest enllaç. Tot i que el vídeo és anglès, pots escollir els subtítols al menú d'abaix a la dreta o llegir-te la transcripció de la conferència en una de les llengües disponibles.

    No comments: