Sunday, August 24, 2014

americans renounce to U.S. citizenship


Es tracta d'un fenomen que coneixem a Suïssa, però del que no es parla fora del país. Tos coneixem algun nord-americà que ja ha renunciat a la seva nacionalitat o pensa fer-ho. La causa es troba en una llei duríssima: la Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) que obliga als ciutadans americans residents a l'estranger a presentar una declaració d'impostos anual al fisc americà.

Com els salaris a Suïssa son més elevats que als USA i, comparativament, els impostos son més baixos, el pessic que se'n du el fisc americà, malgrat les deduccions, pot ser molt alt. Tant que, algunes famílies, arriben amb problemes a arreplegar el que haurien de pagar per partida doble: al fisc suís i al fisc americà, amb la particularitat que les prestacions dels USA als seus ciutadans a l'estranger son inexistents.

Com aquella llei obliga els bancs suïssos a informar el fisc americà dels moviments dels comptes dels seus ciutadans, sota l'amenaça de retirar-lis la llicència per operar als USA si descobreixen que un sol dels seus ciutadans no ha passat pel filtre, la banca suïssa es mostra reticent a obrir comptes (o a guardar-los!) als ciutadans d'aquell país, i es dediquen a exercir un control que va més enllà de les seves funcions sobre els moviments dels seus comptes. Cal afegir que aquestes accions s'estenen a tots els membres de la família: fins i tot als menors d'edat.

En conseqüència, s'està produint un fenomen força curiós. I es que, mentre hi ha gent que es mata a les fronteres per arribar a viure als USA i obtenir la nacionalitat d'aquest país, aquells que la tenen i viuen a l'estranger estan començant a renunciar a ella.  

No comments: