Wednesday, August 6, 2014

sobre l'atracció de les ciutats al llarg de la historia

De Maximilian Schich es podria dir que és un professor associat en Art i Tecnologia  que treballa a la Universitat de Texas, a Dallas. Clar que, quan llegeixes que el seu domini de recerca està orientat a la recerca de la convergència entre l'hermenèutica, la visualització de la informació, la informàtica i la física per entendre l'art, la història i la cultura ... doncs realitzes ràpidament que no és el perfil de professor de historia de l'art que't vas creuar als passadissos d'una de les més reputades universitats del Vallès.

Imagino que després de treballar en el camp de les xarxes complexes en les arts i les humanitats amb Dirk Helbing, a l'ETH de Zurich (2012) va poder donar un cop d'ull als treballs que aquest està fent pel projecte FuturICT Knowledge Accelerator and Crisis Relief System, O potser es va fixar en qualsevol altre dels projectes impressionants en que treballa Dirk Helbing al voltant del Living Earth Simulator. Un sistema informàtic destinat a la modelització de sistemes a escala mundial: les economies, els governs, les tendències culturals, les epidèmies, l'agricultura, el desenvolupament tecnològic, ... amb l'ajuda de fluxos massius de dades, sofisticats algoritmes i tot el hardware necessari.

Però tornem a  Maximilian Schich perquè ahir vaig llegir-me un article sobre el seu darrer treball que m'ha impressionat, LiveScience: See Which Cities Attract the World's Greatest Minds, 01.08.2014.

Maximilian Schich i el seu equip van extreure de la base de dades freebase.com les informacions dels llocs naixement i de defunció de més de 150'000 personatges celebres de la historia de la humanitat durant un període de 2000 anys. Partint de la hipòtesi de que, en la majoria dels casos, el lloc de defunció coincidia amb el lloc que aquests personatges havien escollit per a viure, l'equip va cartografiar l'evolució històrica de les viles més atractives per aquests personatges. Pots veure els resultats en aquest vídeo impressionant: Birthplace to 'Death Bed' Of 150,000 Famous People Visualized.

Et proposo veure com han evolucionat els centres d'atracció a Europa entre els anys 1 i 2012. Com durant molts anys Roma estava al centre i com, poc a poc, comencen a veure's ciutats que comencen a connectar-se entre si. L'explosió del Renaixement a Itàlia, i més tard l'explosió dels Països Baixos. Anys més tard l'atracció brutal de Paris i la distribució dels personatges més famosos entre diverses ciutats alemanyes ...

Un estudi i un vídeo espectaculars!

No comments: