Sunday, March 8, 2015

l'oasis des mendiants



El passat dijous van presentar al cinema Capitol de Lausanne el film l'Oasis des Mendiants (1). Un film que ens presenta el seguiment, durant tres anys, de la vida de la comunitat rom a Lausanne. I la dels ciutadans que han pres la seva defensa, com aquells que volen que tornin al seu país. 


I entre els uns i els altres, aquells que han treballat en la seva integració. Entre ells, Lluïsa, que tenia com missió avaluar la capacitat d'aprenentatge del noi que surt mig amagat a l'imatge, atès d'un retard mental. Va emocionar-me veure-la al film. Més encara escoltar la importància que els pares del noi donaven a l'educació del seu fill. I molt més encara quan van dir que, durant els dos mesos que va estar amb Lluïsa, va aprendre més que durant tots els anys d'escola que havia fet a Romania.

Sobre el film, dir que els anys passen i segueixo admirant el meu país d'adopció. Com partidaris i oposants a la presència dels roms a la vila poden discutir serenament al consell municipal, sense que ningú aixequi la veu ni li falti el respecte a l'altre. Com, en els moments més tensos del film, la policia no fa concessions amb el reglament municipal i, alhora, ho fa des del diàleg i el respecte. Un diàleg i una educació que acaba sent reciproc. Sorprèn també la presència al film d'un policia que parla rom i que, tot i actuar amb educada fermesa pel respecte de les normes municipals, també es dedica a fer pedagogia entre els comerciants per trencar amb els perjudicis que puguin tenir amb el modus de vida dels roms.


(1) Et proposo donar un cop d'ull a d'altres films que m'han semblat força interessants de la mateixa productora: JMH Distributions.

No comments: