Sunday, March 1, 2015

google classrooms

El Maig del 2014, google va treure un nou producte: google classroom i, a partir del mes d'Agost, va donar accés gratuït als docents inscrits a un compte Google Apps for Education (1). El primer que't proposaré és punxar aquest enllaç per que et facis una idea global del que pots fer amb google classroom. Tot i que el millor que pots fer és veure aquest vídeo que també trobaràs a l'enllaç que t'acabo de passar (2).



En un article publicat a Wire (3) el creador i responsable del producte, Zach Yeskel, afirmava que el seu objectiu és simplificar les tasques administratives dels docents i deixar-lis més temps perquè puguin dedicar-se a preparar les classes. No és una demostració d'altruisme, car segons Forbes (4) al tercer trimestre del 2014 les vendes dels Chromebooks havien superat les dels iPads a les escoles americanes: menjant-li el monopoli d'Apple i adreçant-se als futurs consumidors de demà. Com l'aposta de Google ha funcionat, la companyia ja s'ha adreçat a d'altres partners per fer evolucionar l'oferta de productes car, com afirmava Yeskel: "google classroom només és el començament del que esperem fer".

Personalment crec que és possible que la idea de Google de menjar-li el terreny institucional a Apple en l'escola primaria i secundaria (5) i obrir-li el mercat dels futurs consumidors no li hagi deixat veure el potencial que tindria si hagués obert completament la seva solució a l'ensenyament no institucional. Ara bé, davant d'altres solucions propietàries i tancades, he de reconèixer que han enfonsat el clau amb la possibilitat d'accedir a google classroom des d'una tablet o un smarphone amb aquestes aplicacions android i iPhone/iPad que me sembla que han estat traduïdes al català.

Just per acabar et proposo donar un cop d'ull al tutorial que Jonathan Wylie ha publicat a HubPages (6)


  • (1) Si ets docent i vols crear un compte gratuït a Google Apps for Education per donar un cop d'ull a l'aplicació, punxa aquest enllaç i, seguidament, el botó Get Started, que t'obrirà un menú d'inscripció en la llengua del teu navegador. 
  • (2) Pots trobar vídeos en espanyol a youtube. Però jo no he estat capaç de trobar-ne un sol que no sigui un llarg i avorrit refregit de l'original. Si en trobes un que valgui la pena, t'estaré agraït de deixar-me un comentari.
  • (3) Issie Lapowsky: Google Wants to Save Our Schools—And Hook a New Generation of Users, Wire, 13.08.2014
  • (4) Anthony Wing Kosner: Google Unseats Apple In U.S. Classrooms As Chromebooks Beat iPads, Forbes, 12.01.2014 (nda: vista la violència verbal dels comentaris que alguns docents van deixar a l'article, imagino que faran l'impossible per tornar a la situació de monopoli escolar tradicional de Apple).
  • (5) Més enllà de l'escola primaria i secundaria crec que l'ensenyament universitari, privat i públic, però també les escoles privades de caire professional, han consentit inversions que no fan ni tant sols imaginable l'idea de passar a solucions més simples i gratuïtes.
  • (6) Jonathan Wylie: Google Classroom Guide: Help and Support for Educators, HubPages, 09.10.2014

No comments: