Sunday, March 29, 2015

why mozilla?

La utilització d'un model de navegador o un altre pot ser un acte d'indolència: és el que venia amb l'ordinador quan el vas comprar. O potser una qüestió de gust. En el meu cas, la utilització de Firefox és un acte militant que es recolza en el Manifest de la Fundació Mozilla (dones-li un cop d'ull).

De fet és una llarga historia de fidelitat a l'idea del programari lliure que va començar amb el vell Netscape.

Actualment utilitzo la versió portàtil de Firefox i del client de missatgeria Thunderbird en ordinadors equipats amb diferents versions Windows. Les versions ad hoc de Firefox i Thunderbird en ordinadors equipats amb Linux (Ubuntu). I Firefox al smartphone i la tablet equipats amb Android.

Qualsevol que sigui l'entorn de treball, gràcies a Firefox Sync, me trobo al meu navegador els mateixos enllaços, les mateixes extensions i els mateixos diccionaris que utilitzo per controlar l'ortografia, com ara la d'aquest article.

Son coses que altres navegadors també saben fer molt bé (en particular un altre navegador que m'agrada molt utilitzar: Chromium) però no en tots els sistemes operatius que t'acabo de mencionar, tampoc amb el nombre impressionant d'extensions de Firefox ni, per damunt de tot, amb el suport de la comunitat que ha adherit a l'idea del programari lliure.

Amb tot però, com Firefox no és l'únic navegador open source et proposo que donis un cop d'ull a aquesta adreça.

No comments: