Monday, October 26, 2015

swiss plasma center



Al campus de l'École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), el Centre de recherches en physique des plasmas ha canviat el seu nom pel de Swiss Plasma Center (SPC) una de les tres instal·lacions europees que treballen en el projecte International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), que té per objectiu demostrar que és possible produir energia de forma comercial mitjançant la fusió nuclear.

El canvi d'identitat ha coincidit amb una subvenció de 10 milions de CHF de la Confederació, que permeten l'expansió del SPC gràcies a la renovació dels seus equips. L'interès d'aquestes instal·lacions es troba en donar suport a la investigació per dominar la fusió nuclear per tal de generar, de forma fiable i ecològica, una font inesgotable d'energia basada en materials abundants, amb una extracció menys problemàtica que la d'urani i sense els inconvenients del seu reciclatge.

A més de la investigació teòrica, també té com objectiu la concepció dels equips que han de respondre al repte de crear grans quantitats d'energia mitjançant el control del plasma: un gas que s'escalfa a més de cent milions de graus. I fer-ho sense danyar el reactor, allunyant el plasma de les parets del reactor gràcies a un potent camp magnètic.

No comments: