Thursday, October 22, 2015

the smartphone and the limits of privacy

Segur que, quan et baixes una aplicació al teu smartphone rarament et llegeixes l'advertència que t'està fent sobre les dades que estàs autoritzant que accedeixi al teu aparell. Imagina ara que t'acabes de baixar una aplicació que afegeix uns efectes divertits a les teves fotografies. Et sorprendria ara saber que, havent obert l'accés al teu banc d'imatges, també has obert la informació spacio temporal que acompanya cada fotografia? Que, gràcies a aquestes informacions, és potencialment possible saber on i amb qui ens vam prendre una copa el passat dimarts a les 18h o, on i amb qui vas passar les vacances l'estiu passat?

Acceptar les condicions d'ús d'un servei d'arxiu de documents (google drive, dropbox, etc.) també pot proporcionar l'accés a més informació de la que creus. Per no parlar de les aplicacions que utilitzes com a membre de diferents xarxes socials, i on un tercer podria saber quin són els teus interlocutors, quins els temes de les teves discussions o, fins i tot, desxifrar les teves opinions sobre certs temes, mitjançant l'anàlisi de les paraules que utilitzes amb més freqüència.

Bé, tampoc cal caure ara en la paranoia. Perquè, sense instal·lar-te cap aplicació coneguda, hi ha gent a la NSA -també a altres llocs que ni t'imagines- que sap el que ha de fer per accedir a aquest tipus d'informacions. Dit això, segur que estàs d'acord amb que no estaria de més estar informat sobre quines son exactament les dades personals que podem oferir a la xarxa cada cop que instal·lem una nova aplicació.

I per fer-ho, res de millor que donar-li un cop d'ull a una eina: PrivySeal, desenvolupada per uns enginyers del Laboratoire de Systèmes d’Information Répartis de l’EPFL (LSIR), que ens permet saber amb precisió quines son les dades a les que té accés cada aplicació que instal·lem. Sols que ... per accedir a aquest servei, els amics del LSIR et demanen connectar-te amb el teu compte Google Drive! Com a mi no m'ha semblat la millor de les idees per protegir la meva privacitat, no ho he fet. No deixis d'explicar-me tot el que has aprés si tu ho has fet.

Però abans de fer-ho, dones-li un cop d'ull a aquests articles (o d'altres per l'estil!)

No comments: